Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Profimedia.cz

Parodie na boj proti korupci. To je česká policie, justice a státní zastupitelé

Kolik se ještě objeví nejrůznějších podezření, skandálů a kauz v proslaveném boji českých vlád a politiků s korupcí? Zřejmě ještě mnoho. Jen výsledek bude podle všeho stejný – nic moc se nemění. Posledních několik příkladů je do nebe volajících.

 

Nikdo zatím například nevyvrátil, že Marek Dalík, přítel expremiéra Mirka Topolánka, se zúčastnil kdysi schůzek, kde se jednalo o miliardové zakázce na obrněnce Pandur. To skutečně žádné úřady a vyšetřovatele v této zemi nezajímá a netrápí? Pokud tam Dalík byl, koho zastupoval? A proč tam vůbec mohl být? Vždyť je to věc zcela neslýchaná. Nabízí se logicky jeden politik, kterého by tam „zastupovat“ mohl. Ten se jmenuje Mirek Topolánek. Vyšetřuje policie i tuto stopu?

 

 

Týdeník Respekt zase v pondělí přinesl znepokojivé informace o tom, že státní zastupitelé zásadně „brzdí“ vyšetřování v kauze exministra životního prostředí Pavla Drobila. Pokud jsou informace Respektu správné a pravdivé, tak se skutečně nikdy žádného výsledku v případě vyšetřování českých politiků nedočkáme.

 

Není také známý žádný větší případ, který by byl došetřený za dobu, co byl v úřadě bývalý ministr vnitra Radek John a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

 

V krajích dál fungují „kmotrovské“ struktury, které nikdo nedokáže rozbít. Veřejná správa je zasažena klientelismem a úplatkářstvím. Financování politických stran (jak se naposledy ukázalo v případě „čaroděje“ Michala Babáka) je nejasné a podezřelé.

 

Neděje se v tomto směru ale nic zásadního. Politici o řešení stále jen žvaní, žvaní a žvaní…