občanka

občanka Zdroj: Profimedia.cz

Jak zachránit rozpočet? Absurdními poplatky za pasy a občanky těžko

Novela zákona o správních poplatcích, připravovaná ministerstvem vnitra, počítá s novými, resp. navýšenými poplatky. Hurá. Konečně zachráníme skomírající republiku a její rozpočet.

 

Smolně zvýšení poplatků znovu neprovází zpráva, že by se někde něco významně ušetřilo, že by se omezila korupce, že by někdo šel za korupci sedět a podobně. Ne, opravdu jsem se díval všude. Je to jen další zdražení něčeho, bez čeho se nikdo z nás neobejde. Totiž občanek a pasů.

 

 

Že se poplatky za ztracenou občanku zvednou z jednoho sta a dvě stovky? Budiž. Za dobrovolnou změnu už to budou stovky tři. Logiku v tom nehledejte, vysvětlení bude něco jako – úřednice toho mají moc, tak abyste je jako zbytečně nepřetěžovali.

 

Z řetězu se ale vnitro utrhlo při zdražování pasů. Biometrický pas (dnes už prakticky podmínka pro to, aby vám při cestě do USA tamní úředníci hned na letišti nestrčili místo pozdravu prst do zadku, či rovnou vás nestrčili někam do nevětrané místnosti na nějakou dobu, než zjistí, zda nejste terorista, či zda nejdete tamním lidem krást práci), bude stát 1200 korun místo současných 600. Dětský pas bude zdražen nejvíc, ze 100 korun na 600. Tady je důvod jasný. Od příštího roku bude povinný, takže koukejte platit, holoto líná, nebo seďte doma na zadku. Jestli máte na to trajdat si po světě navíc s dětmi, tak koukejte cálovat.

 

Vrcholem drzosti je ale zdražení tzv. bleskového pasu z 1500 na 3000 korun. Bleskový pas je jednorázovka, kterou si pořizujete, když jste například překoukli, že vašemu původnímu cestovnímu dokladu končí platnost za 4 měsíce a některý stát ji vyžaduje delší. Má omezenou dobu platnosti a úředníci by ho měli vystavit ve zkrácené době. A pozor, teď se nebavíme o hodinách či dnech. Úřad má na vystavení pasu, kterému se říká „Bleskový“, 15 dní!! Asi aby ho stihli namalovat a ručně svázat.

 

 

A za tenhle luxus teď bude platit o 1500 korun víc. Až budete stát celé odpoledne frontu na úřadě, připraveni zaplatit cenu luxusní večeře, za to, že vám stát milostivě za půl měsíce vydá oprávnění k vycestování mimo Evropskou unii, můžete se zatím bavit přemýšlením o spoustě věcí. Třeba faktem, že splavnění 10 kilometrů mělké Vltavy mezi Českými Budějovicemi a  Hlubokou pro výletní lodě bude stát 2,5 miliardy korun. Stavbu si vymysleli jihočeští kmotři, a díky ní pozastavila Evropská Unie čerpání dotací v části operačního programu Doprava, takže zbylých 1,5 miliardy asi bude muset částečně jít z rozpočtu státu nebo obcí. Na první pohled to se zdražením pasů nesouvisí, ale jen na první pohled.