Radek John, Kateřina Klasnová

Radek John, Kateřina Klasnová Zdroj: Jan Zatorsky / MF DNES / Profimedia.cz

Věci veřejné: Centrální zadek lidstva

Lídrům party kolem Víta Bárty, v médiích vystupující pod pseudonymem VV, nelze upřít jeden talent: čím horší jsou, tím víc chtějí.

 

Posledním důkazem je až pohádkové vystoupení jejich maskota pro veřejnost Radka Johna v nedělních Otázkách Václava Moravce. Nejdřív ministr, poté něco jako vicepremiér a momentálně zrovna partajní stín vnitra s vážnou tváří – jak to jen někdejší TV moderátor umí  - prohlásil, že VV budou případně chtít ve vládě, jíž nonstop potápějí, širší zastoupení: například i ministerstvo spravedlnosti.

 

 

Musím přiznat, že u lidí z VV už dávno nevím, kdy si dělají legraci a kdy si dělají jen menší legraci. Dokonce musím sebekriticky uznat, že v reálu denně trumfují i všechny mé pondělní webové mystifikace, v nichž popouštím uzdu horší politické fantazii. Každá další tajná nahrávka či tiskovka z jejich dílny mě konfrontuje s nepříjemným zjištěním, jaký jsem břídil.

 

Nicméně představa, že by někdo z téhle party měl v rukou spravedlnost nás všech (u vnitra je to samozřejmě ještě strašidelnější), je – pouze metaforicky - jako poslat Karla Schwarzenberga školit TV moderátory ve srozumitelnosti mluvy a pak se divit, že na nás z TV mluví někdo jako Martina Gavrieli – samozřejmě jen trochu víc oblečený.

 

VV jsou ale vůbec fenomén a zdaleka netrumfují jen mě. Každým aspektem své existence trumfují všechno, co jsme doposud chtěli v politice považovat za nejhorší: strana nemá běžně zvolené vedení, strukturu ani politický program a její financování připomíná praní peněz v přímém přenosu. O vzájemném nahrávání, intelektu a charakteru jejích některých členů ani nemluvím, stěží by se chytli i v TV reality show – obecně výlevky TV tvorby.

 

 

Na druhou stranu jim ale nechybí, čemu nebožtík Mirek Topolánek říkával koule, byť v určitém perverzním smyslu: čím větší zostuzení, tím větší politická agresivita. A taky čiré bláznovství. Když John v neděli na ČT hájil Bártovo podnapilé chvástání tím, že chce být CML, tedy Centrální mozek lidstva, měli na Kavčích horách, kde se rádi ohání veřejným zájmem, jednoduše zavolat záchranku a skončit to velké trápení. Jsou-li totiž VV pro lidstvo něčím centrálním, pak snad jedině jeho zadkem.