Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz / Teo Adamy

Klaus je stále méně populární. Lidé si myslí, že stojí na straně nepřijatelných Věcí veřejných

Prezident Václav Klaus je méně a méně populární. Poslední průzkum ukázal, že mu důvěřuje 47 procent lidí. Ještě v prosinci loňského roku to bylo ale 63 procent a třeba v březnu 2005 dokonce úžasných 78 procent. Proč ta nižší čísla? Mnoho lidí se domnívá, že Klaus stojí na straně vládních Věcí veřejných, které jsou vůbec největším politickým propadákem a zklamáním posledních dvaceti let.

 

Přestože Klaus vytrvale popírá větší sympatie k Věcem veřejným a jejich guruovi Vítu Bártovi (Radka Johna hradní pán skutečně „nemusí“), lidé si jeho smířlivý postoj k této straně vykládají úplně jinak. Velká část veřejnosti považuje VV za stranu podivnou, sektářskou a za skupinu, jež se už také zapojila do prokorupčního českého politického systému. Prezident ale dlouho naznačoval, že si to o „véčkařích“ vůbec nemyslí. Občané mu však neuvěřili.

 

 

 

Václavu Klausovi také při získávání důvěry „nepomáhá“ to, že podporuje Nečasovu vládu jako nejlepší možné současné řešení. Ovšem pravicoví voliči jsou zklamáni ochablostí kabinetu a levicoví odmítají další a další utahování opasků.

 

Podívejme se ale na důvěru a popularitu hlavy státu i z jiných pohledů. Český prezident je tradičně jakýmsi majestátem, k němuž se upínají zraky občanů. Požívá vysoké důvěry, i když provádí věci, se kterými hodně lidí nesouhlasí. Bylo to tak za Masaryka, Beneše, Havla, Klause, a dokonce i v době komunistického hlavouna Gustáva Husáka. Ovšem Václav Klaus už příliš dlouho šponuje některými svými postoji nervy občanů, a někteří se proto od něj odklánějí.

 

 

Na druhé straně je prezident vlastně stále dost populární. Vždyť podle květnového průzkumu je nejpopulárnějším politikem země předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka s 56 procenty, následován svými dvěma místopředsedy: Jiřím Dienstbierem mladším (55 procent) a Michalem Haškem (52 procent). Pak je šéfka sněmovny Miroslava Němcová se 45 procenty. Takže těch Klausových 47 procent není tak špatných. Naopak politici Věcí veřejných (a to postavení Klause skutečně ovlivnilo) zamířili v popularitě až na dno. Radek John byl před časem vůbec nejpopulárnější, ale dnes se nachází u čísla 22 procent, a Vít Bárta je dokonce na procentech osmnácti.