Michal Babák

Michal Babák Zdroj: MICHAL SVÁČEK / MF DNES / Profimedia.cz

Po Babákovi jdou. Že by konečně šlo vyšetřovat špinavé peníze?

Michal Babák, podnikatel podle všeho nijak úspěšný, se rozhodl v roce 2009 a 2010 věnovat straně Věci veřejné asi šest milionů korun. V té době mu podnikání nijak moc nešlo a na půjčku pro stranu si fakticky půjčoval.

 

V celé transakci navíc fungovaly hotové peníze, složené na přepážce banky, peníze z několika firem, ve kterých Babák figuroval a podobně. Prostě operace, po které by vystartoval jakýkoli berňák kdekoli na světě. V Čechách jsou tyhle věci ještě 22 let po pádu komunismu problém - vyšetřují se stylem kradeného auta. To znamená většinou se na nic nepřijde a pokud ano, tak náhodou. Přesně ve stylu slavného vyjádření Václava Klause, že špinavé peníze neexistují. Grossova klička s akciemi či ta s nemovitosti hejtmana Palase, na které si nikdy nemohl vydělat, jsou toho nejlepším důkazem.

 

 



 

Nyní po Babákovi na základě udání banky vystartovali "Kalouskovi financové". Problémem se zdá ale být fakt, že o špinavé či "mimoúčetní" peníze jeví tahle parta zájem především v okamžiku, kdy jsou ve věci namočeni Kalouskovi političtí soupeři. Přitom právě odhalování daňových úniků mělo být, vedle škrtů, jedním z pilířů oné slavné reformy, o které Kalousek tak rád mluví. Pokud se ukáže, že Babák skutečně pracoval s penězi nezákonně a podaří se ho usvědčit, bude to dobrá zpráva. Ale teprve, až začne mít vláda v boji s šedými penězi opravdu výrazné úspěchy i jinde, než jen u stran, které potřebuje "říznout", teprve potom bude možné tenhle její boj brát vážně.