Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin Zdroj: Profimedia.cz

Usámu Američané zabili, s Talibanem jednají. Proč? Al-Ká’ida a Taliban mají stejný cíl

Diskuse, kdo je větší a kdo menší zloduch, patří neodmyslitelně k zahraniční politice po staletí. A západní mocnosti tradičně a vždy (viděli jsme to kdysi v Iráku a ještě před několika měsíci v Egyptě či Libyi) spolupracují s „menším“ zloduchem. Zajímavý je příklad s Usámou bin Ládinem z al-Ká’idy a islamistického radikálního hnutí Taliban.

Že byl Usáma bin Ládin zloduchem je nezpochybnitelné. Že zločinně si počínalo za své vlády nad Afghánistánem i islamistické hnutí Taliban, je také zcela zřejmé. Vždyť George W. Bush v roce 2001 vojensky odstranil vládu Talibanu, která chránila na svém území organizaci al-Ká’ida.

 

 

Bin Ládin byl po právu zabit, ale s Talibanem Američané a Pákistán vyjednávají o míru v Afgánistánu. Proč? Vždyť politické cíle (ne strategie boje) al-Ká’idy a Talibanu jsou zcela totožné. Válka spojenců v Afghánistánu nebere už téměř deset let konce a tak na řadu přišlo kromě vojenského řešení i vyjednávání. A jedna se kromě jiného i s některými odnoži Talibanu. Ať už jednání dopadnou jakkoli, v budoucnosti to nic dobrého nepřinese. Myšlenky islámských radikálů totiž nikdy nemohou být kompatibilní s názory a pohledy demokratů.

 

Ostatně bin Ládin byl kdysi podporován Spojenými státy a dalšími zeměmi v boji proti sovětské okupaci Afghánistánu. Pak se zcela vymkl kontrole. To samé po čase nastane i s Talibanem, pokud se s ním Západ domluví. Jistě, zřejmě by to přispělo k ukončení války v Afghánistánu a umožnilo by to stažení většiny spojeneckých sil, ale nastolení radikálního muslimského režimu (což by se za Talibanu opět stalo) by po čase přineslo problémy.

 

 

První varování už zaznělo od odbojných skupin sídlících na afghánsko-pákistánských hranicích po smrti Usámy bin Ládina. Vzkazují světu, že postupně se budou snažit propojit svoje politické cíle s cíli lidí v arabských revolučně naladěných zemích. A to by byla zejména pro Evropu a Izrael katastrofa. Právě proto jsou jednání s Talibanem, který chce to samé co bin Ládin, nesmyslné.