Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Jan Ignác Říha

Vít Bárta a Michal Babák: Dva chlápci „s koulema“

Konečně jsem to pochopil a jsem klidný: Věci veřejné jsou jen špatný vtip. Jinak by totiž na jejich šéfa nemohli kandidovat nejhorší delikventi Vít Bárta a Michal Babák.

 

Ano, vím: celá hra na volbu šéfa VV je vlastně špatný vtip, protože doživotním šéfem téhle party je prostě Bárta a basta! V demokraciích totiž naštěstí platí ochrana soukromého vlastnictví, takže když si něco - klidně i sebehoršího - vymyslíte, zaplatíte a zmanipulujete, je to vaše. Můžete se před kamerou obden zajíkat, pořádat webová referenda nebo před sebou strkat bývalé TV moderátory, a pořád je to vaše. Nesebere vám to ani Jiří Paroubek.

 

 

VV jsou skutečně jiná strana – aspoň v tom jejich lídři před volbami nelhali. Právě jejich šéf Bárta i jeho pucflek Babák jsou dvě partajní tváře nejhůř spojené s politickou korupcí, fízlováním a podivným financováním, a oba teď hrdě vyrážejí do boje o předsedu! Kdyby měli aspoň tolik slušnosti a aspoň o tom lhali!

 

Není to jistě žádná nízká meta, ale i nebohý Stanislav Gross v sobě měl víc slušnosti. Když to začalo až moc smrdět se strýcovými igelitkami plnými velkých bankovek, v čemž ho mimochodem nyní trapně vykrádá Bárta - jen s vlastními penězi, zpeněžil neobvykle štědře své podezřelé akcie, v čemž ho pro změnu hodlá vykrást zase Babák, zmizel z politiky, koupil manželce na Floridě apartmán a šel obhajovat jiné.

 

 

Ale možná jsem jen znovu – a pokolikáté už, sakra! - správně nepochopil génia Bártu, když mluvil o tom, že se očistí a vrátí. Snad to bylo tím, že to říkal s tak upřímnou pokorou, že nebylo snadné nesplést si to s nějakou strašidelnou výhružkou, třeba sledováním všech občanů. Řekněme tedy, že to prostě Bárta myslel tak, že očistou bude kandidatura a případné zvolení šéfem strany, jíž dávno šéfuje. A podobně Babák, jenž stranu velkoryse spolufinancuje z peněz, které nemá.

 

Na druhou stranu musím VV ocenit. Politika chce odvahu – nebo jak dnes chlapsky říkáme s Mirkem Topolánkem koule – a ta lídrům VV rozhodně nechybí. Rekordně rychle v politice daleko předběhly i ty nejhorší!