Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Obama i Klaus se pletou: Svět nebude po smrti bin Ládina bezpečnější

Americký prezident Barack Obama vzletně prohlásil, že svět je po smrti teroristického vůdce Usámy bin Ládina bezpečnější a lepší. Také Václav Klaus v úterý řekl, že smrt muslimského radikála „významně přispěje ke zvýšení bezpečnosti ve světě“. Je ale téměř jisté, že oba prezidenti se pletou, nic takového se v blízké budoucnosti nestane.

 

Obama se smrtí bin Ládina, která je samozřejmě velmi dobrou zprávou, snaží zamaskovat všechny své neúspěchy v zahraniční politice. Patří k nim nezdar ve válce v Afghánistánu, ztráta vlivu v arabských zemích, neúspěšný tlak na Írán a Severní Koreu kvůli jejich jaderným programům, zhoršování situace ve strategicky významném muslimském Pákistánu.

 

 

Vůbec nijak se nedaří řešit ani růst vlivu radikálních islamistických skupin po celém světě – od těch malých rozesetých od Somálska po Filipíny, až po teroristy z Hamásu a Hizballáhu, kteří ohrožují Izrael.

 

Zabití jednoho extrémisty, jakkoli důležitého, problém s islámských fundamentalismem, který je namířený proti Západu, Americe a Židům, neřeší. Obamova slova jsou pouze chlácholením voličů před blížícími se prezidentskými volbami v USA. A je pravda, že smrt Usámy mu zřejmě zajistí vítězství i pro druhé volební období.

 

 

Trochu legračně za této situace pak působí dvě rozdílná prohlášení z Pražského hradu. Zatímco prezident hovoří o smrti Ládina jako o významné události pro bezpečnost světa, tak jeho vicekancléř Petr Hájek řekl serveru parlamentnilisty.cz toto: „Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé — dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi." Hájek se už ve své knize Smrt ve středu přiklonil k názoru, že Ládin v podobě, jak ho známe z médií, nikdy neexistoval.