Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Stanislav Krupař

Tak ať už ČSSD vezme komunisty do vlády

Předseda ČSSD Sobotka připustil, že by socialisté mohli vládnout jako menšinová vláda s podporou komunistů. Krok je to logický, což neznamená, že nad ním máme jásat.

"Kdybychom vyhráli volby s výrazným náskokem, je pro nás možná varianta menšinové vlády. Podpora KSČM je jednou z variant, kolice s nimi není naším cílem," řekl Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Ano, česká levice má s vládnutím poněkud problém. Ačkoliv Češi a Moraváci nejsou žádní velcí pravičáci, sociální demokracie nikdy nedá v tomto volebním systému dohromady většinu. Nedá ji totiž dohromady nikdo. Vždycky se bude vládnout v nějaké koalici. Proto jsou stále ve hře komunisté jako možná podpora.

 

Stydlivě se tomu říká podpora "napříč spektrem". V praxi to znamená se s komunisty nějak domluvit. Komunisté jsou vymírající strana vybavená zcela sterilní ideologií. Členstvo postupně mizí, ale značná voličská podpora jí zůstává. Hodně těží z toho, že se nepodílejí na vládě a tím pádem na ně nepadá stín, který postihne každého, kdo se ve vládě namočí. Taková už je politika. Dá se dělat buď příšerně, nebo tak trochu přijatelně, což stačí. Možná by skutečně pár komunistických ministrů v levicové vládě znamenalo pro KSČM hřebíček do rakve. Problém je jen v tom, jestli takto můžeme uvažovat.

 

 

Vláda je od vládnutí, není to trenažér, na kterém si někdo vyzkouší, jestli na to má. Ve Francii kdysi ke zděšení spojenců komunisty do vlády vzali a nakonec to dopadlo tak, že si tím komunisté jen přitížili. Jenže my nejsme Francie, tady člověk nikdy neví, jak to dopadne. Nejde o to, že že by snad komunisté mohli zrealizovat nový Únor. Na to nemají potřebné mezinárodní podmínky. Nejde dokonce ani o to, že by nemohli obsadit některé ministerstvo člověkem, který by byl zcela kompetentní. Být komunista je sice pro mě morálně poněkud podivná záležitost, kvůli historii této strany, ale to neznamená, že by na některou funkci nenašli inteligentního člověka. Takového, který by nebyl o nic horší, než jsou někteří samouci v dnešní pravicové vládě. Prostě komunisty není potřeba démonizovat.

 

 

ČSSD se v případě vládnutí s podporou komunistů vystavuje nebezpečí, že se nechá vydírat a přitom za to komunisté nezaplatí žádnou politickou cenu. Sociální demokraté si vládní spolupráci s komunisty zakázali na sjezdu v roce 1995 v Bohumíně. Dvacet let po pádu komunistického režimu už je to skoro zbytečné. Pokud není Moskva v zádech, komunisté mohou škodit jen tím, že mají špatné názory, ne tím, že jim na pomoc přijedou tanky. Bohuslav Sobotka a spol by asi měli zvážit, jestli by nebylo lepší rovnou vládnout s komunisty a namočit je do skutečné politiky, než se nechat den po dni vydírat v parlamentu kvůli podpoře. Komunisté u moci nejsou žádný zázrak a této zemi by to nejspíš neprospělo.

 

Ale možná by si ČSSD, kde se to bývalými komunisty jen hemží, mohla přiznat svou skutečnou názorovou orientací a zařídit se podle toho. Teď je pořád ještě doba, že by to bylo méně nebezpečné než jindy. A je ostatně jedno, pod jakým názvem komunisté vládnou.