Bárta - Matrix

Bárta - Matrix Zdroj: Reflex.cz

Je něco shnilého ve státě českém

Předem bych ráda upozornila – nejsem politický komentátor a v něčem se taky spletu, názory měním podle nových informací. Jsem prostě občan. Poslední dobou politikou lehce deprimovaný.

Když mám dobrou náladu, kauza „Bártovo spiknutí“ mě baví. Je to vtipná představa, že pan Bárta se svou bezpečnostní agenturou osnuje ďábelský plán na ovládnutí republiky – ze tří možných důvodů. Buď má spasitelský komplex, nebo nám chce vytunelovat zem, nebo si vymyslel svůj vlastní režim, kterému nás chtěl podrobit. Je to vizionář, Napoleon, lobbyista, nebo šílený businessman? Neznám ho, a jaký doopravdy je, se nedá vyčíst ani z novinových článků. Dá se jen dedukovat, spřádat teorie. Nicméně člověk by musel být slepý, aby mu nedošlo, že celá tato „akce“ je velmi dobře připravena.

 

 

Protože předpokládat, že by takto prvoplánový záměr Bárta vážně pojal, pěkně si ho do detailu připravil, a ještě ho pak na nějakém zámku odprezentoval (aniž by vzal v potaz, že ho někdo může nahrát – sám coby vlastník bezpečnostní agentury. A takovou pozici musí přece z principu zastávat osoba s vyvinutým sklonem k paranoii), to je úplně stejně nepravděpodobné. Ať je Bártova vina jakákoliv, intuice mi napovídá, že ho odstraňují síly daleko větší, než jakou kdy měl nebo mohl mít on sám. Tak to funguje.

 

Provázanost lidí z VV a ABL byla jasná od začátku, teď se na oko všichni diví, teď to řeší. Provázanost politiky a byznysu je a vždycky byla na daleko vyšší úrovni, než si běžný občan dokáže představit. Je nesmysl s těmito silami nepočítat – lepší by bylo debatovat nad tím, co se s tím dá dělat. Bártova ABL je malá ryba a podle mě se teď prostě jen někomu nehodila do krámu.

 

 

Jedna z důležitých otázek, kterou si pokládám, je, zda se u nás korumpuje a pletichaří víc než jinde. Každý na to má svůj názor, můj je takový, že zatímco u nás ani omylem nejde o sumy a vlivy podobné těm v USA, tak je podle mého na pováženou frekvence takovýchto „afér“. Frekvence obměňujících se vlád. A korupčních skandálů. Je něco shnilého ve státě českém.

 

Řeknu vám, co mě nejvíc šokovalo. Bude to znít vtipně, ale pro mě je to důkaz naprosto absurdního systému: náš ministr školství (!) se na silvestra opije a druhý den napíše nebo dopíše seminární práci za svou krásnou asistentku. Ministr školství. Jsou dvě varianty – napsat o tom román a stát se Kafkou 21. století nebo si zjistit, kdo za tak surrealistickou informací stojí. Jak to, že to Dobeš politicky přežil? Protože je to vtipné. A my se rádi smějeme.

 

 

Moje otázka je - co s tím? Proč se z České republiky stala Absurdní republika a proč to Kafka tak dokonale popsal už na začátku minulého století? Češi mají tendenci oddělovat politiky od občanů. Člověk by tomu rád věřil. Ale tady se ukazuje, že náš národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Jak je to možné? Co se stalo? Proč se tomu musíme pořád smát?
Proč se musí střílet na Paroubkově křtu, obnažovat se v Berlusconiho vile, fackovat se, bořit vládu za předsedání EU a dovážet sníh na Hrad? Je to nutné? Jsme opravdu Švejci?