Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Jan Ignác Říha

Ministr obrany Vondra nabízí demisi, je prý spíše ministrem sebeobrany

Prezident Klaus posunul vládní krizi na úroveň krize ústavní. Iniciativa „Vyměňte politiky – co bude dál“ svolává na výstražnou demonstraci a hrozí generální stávkou.

Prezident Klaus prohlásil, že si sice je vědom svých ústavních povinností, pokud jde o demise či odvolávání ministrů (a demisi či odvolávání vlády, ale o to teď zatím přece nejde), ale dřív než demise přijme nebo ministry odvolá, chce od premiéra slyšet plán dalšího fungování vlády. Chce se vyhnout bezvládí jako v roce 2006 nebo nepolitické vládě jako v letech 2009 – 2010. K tomu je třeba říci: ústava neříká, že by prezident byl povinen demisi ministra přijmout, odvolat ministra na návrh premiéra musí, ale neříká se, kdy. Prezident se v tom, s čím přišel, rovněž může spolehnout na podporu veřejnosti. Tímto svým rozhodnutím a s veřejností v zádech ovšem dokáže minimálně na pár týdnů úplně paralyzovat činnost vlády. Navíc využívá nepřesnosti ústavy (žádný zákon není bez mezer a zákonnost předpokládá dobrou vůli) k tomu, aby bezprostředně ovlivňoval věci, do kterých mu z ústavy nic není (např. složení vlády). Řeči o stabilitě a fungování země a vlády jsou v této souvislosti dost velkým pokrytectvím. To už není jen konflikt mezi prezidentem a premiérem nebo mezi prezidentem a ODS s TOP09: týká se to i ČSSD. V zásadě jde o dvě věci: jsou ODS (a TOP09) připraveny se vší odpovědností kývnout na předčasné volby? A jsou v této věci – účelové nadužívání prezidentských pravomocí – spolu schopny komunikovat ODS, TOP09 a ČSSD? Prezident svým vystoupením udělal fakticky z vážné politické krize krizi ústavní. Teď záleží na tom, zda to výše jmenovaným třem stranám dojde. Tohle je nesmírně podstatná věc.

 

 

Ministr Vondra nabídl demisi, cítí se prý být v poslední době spíš ministrem sebeobrany. Vyhovět tomuto gestu je velmi na pováženou: problém pana Bárty a Věcí veřejných je, jak konec konců ODS (a pokud se nemýlím i předseda poslaneckého klubu TOP09 Gazdík) celkem správně formulovali, zcela jiné povahy než problém ministra Vondry. Ústupkem v jeho věci se otvírá cesta k dalším personálním změnám, které by rozložily i zbytek koalice. Za zvlášť sprosté bych považoval vykopnutí ministra Hegera, měl jsem spoustu kritických výhrad k jeho postupu vůči představitelům iniciativy „Náš exitus, váš exodus“, ale je těžké přehlédnout, že ho v tom vláda nechala zkoupat, a teď ho za to ještě dodatečně vyhodit, to by byl vrchol. Je zábavné, že Miroslav Kalousek, když akci Promopro rozjel, jistě vůbec netušil, že si začíná podřezávat větev i pod sebou – kdo by to vůbec mohl tušit! Podstatné je ovšem jedno: napřed by se měla vyřešit akutní a nebezpečný problém Věci veřejných pana Bárty (víc o tom naše dnešní glosa), pak přijdou na řadu ostatní. Václav Klaus všechno ještě zkomplikoval a vyhrotil.

 

 

Iniciativa „Vyměňte politiky – co bude dál“ svolala podle serveru idnes.cz na 18. dubna výstražnou demonstraci před „chystanou generální stávkou“. „Nečasova vláda pozbyla naší důvěru. Není žádný důvod, proč bychom my, občané ČR, měli tolerovat něco takového. Vláda musí padnout celá.“ Jde o „sdružení řadových občanů bez politických ambicí“. Když nemají politické ambice, proč dělají politické nátlakové akce? Na dokumentační fotografii jsou demonstranti s hesly jako „defenestrace politiků“. Až politiky vybijou, co bude potom? Budou se muset stát sami politiky. Nebo si snad myslí, že bez politiků to jde? Voličská podpora projektů jako Věci veřejné vznikla z takovýchto nepromyšlených a nezodpovědných akcí. Je to radikalismus, utržený z řetězu, něco, proti čemu se u nás obracela kritika lidí jako Havlíček a Masaryk. Stupidní nápad s kroužkováním kandidátek odzadu, který se uplatnil v posledních volbách do PS, ještě přispěl k politickému rozvratu, k představě, že se dá dělat politika bez politiků. A co je to za demagogii mluvit za „řadové občany“? Já jsem taky řadový občan. Nemohu si pomoci, ale tihle lidé mi připomínají Havlíčkova Šotka, jejich program je jen modernizovanou podobou (trochu jsme se od roku 1848 přece jen civilizovali) programu této figurky: „Strany těchto věcí to já beru všechno hrozně ostře a co možná nejradikálněji. Nikomu nic neplatit a každému hned vybít! Pak ale musejí být především ministři, všichni šlechticové, ouřadníci, kněží a boháči oběšeni, kdo má pole, tomu se musejí vzít a dát tomu, kdo nemá žádné. Vládu nepotřebujeme, však my bez ní taky živi budeme, a každý rok vždycky z jara musí být revoluce s barikádami, aby se lid udržel ve cviku.“

 

 

Jinak všem čtenářům doporučuji rozhovor s ministrem Dobešem v dnešním Právu. Jeho nepsané motto zní: „Já cítím, co si myslí učitelé – že konečně za dvacet let mají ministra, který je normální.“ Jistě, pane ministře.

 

„Ať dopadne vládní krize jakkoli, žádné východisko z toho, že budou muset občané jíst nedobrovolně shnilé rybí oči, se nerýsuje“, píše ve svém článku v dnešní MfD Martin Komárek. Považuji v této situaci za krajně nezodpovědné šířit takový pohodlný defétismus. Východisko tu bude, když na ně budeme tlačit, a ne tvrdit, že je vlastně všechno fuk. Není, ani náhodou.

 

 

Pokud jde o veřejnou podporu „vévéček“, nebude to asi až tak jednoduché, spoustě lidí ta strana a její lídr Bárta imponuje. Hlasování na Událostech není reprezentativní, příznivců VV asi mezi mými čtenáři moc nebude, ale stejně: po necelém jednom dni ankety s otázkou, zda má koalice s VV smysl, odpovědělo 28% respondentů, že ano. A na názorové stránce dnešní MfD je naprosto nekritická chvála Víta Bárty od Jana Sokola, někdejšího místopředsedy jedné ze sněmoven Federálního shromáždění (nepamatuji se už, které) a ministra školství. Z osmi „osobností“, dotázaných k Bártově kauze, se jen dvě (František Janouch a prof. Tomáš Halík) vyjádřili k Bártovi jednoznačně kriticky.