Premiér na tiskové konferenci po jednání K9

Premiér na tiskové konferenci po jednání K9 Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Nečas neumí počítat a Kalousek by se měl omluvit Bártovi

Premiér Petr Nečas má další odvážný plán: v rámci etické deratizace své vlády chce vyměnit ministry VV spjaté s agenturou ABL za jiné ministry VV spjaté s ABL.

Samozřejmě chápu prostou logiku: bez VV vláda nepokračuje jako většinová, což v českých podmínkách neznamená nic jiného než další volební agónii, poslední léta mimochodem náš permanentní stav. A Petr Nečas i Miroslav Kalousek si zrovna teď vytkli tolik historických údělů!

 

Jenže je tu ještě jiná, stejně neúprosná logika: žádný z ministrů VV nikdy nebude mimo vliv ABL, jde o protimluv; VV z téhle rodinné agentury bratrů Bártů vycházejí eticky, mentálně, finančně i personálně. Stojí na fízlování, diktatuře, černých penězích a nebezpečných typech s divnou karmou. Bez ABL nejsou ani žádné VV. Výsledným efektem se výměně ministrů VV za jiné ministry VV rovná výměně Ladislava Jakla za Petra Hájka: pořád se plácáte ve stejném septiku.

 

 

Nečas s Kalouskem by to měli pochopit, jestli si chtějí dál hrát na věrohodné. Tedy: samozřejmě jsem se překlepl, myslím jen Nečase. Někdo, kdo není věrohodný nějakých posledních dvacet let, žádný problém s věrohodností dávno nemá…. A to ani, když před sebou cynicky strká stará knížata.

 

Ostatně ohledně Kalouska je tu ještě jedna zajímavá věc. Ministr financí, jenž sám sebe před časem přesvědčil o spasitelském údělu, volá po odvolání ministrů z VV, protože si o nich najednou přečetl ošklivé věci v novinách. Hmmm! Pamatujete ještě, jak to dopadlo, když si v novinách přečetl podobně ošklivé věci třeba o Martinu Bartákovi? Jako hold vlastní nebetyčné kuráži a chytrosti ho zaměstnal u sebe na ministerstvu.

 

 

A s jakou logikou? Zhruba řečeno následující: kdysi četl v novinách dost ošklivých věcí i o sobě, takže ví, že dokud se nic neprokáže u soudu, je člověk čistý jako…. Kalousek! Takže co chce teď od Bárty? Měl by se mu omluvit! Chudák šéf VV je poslední dobou v takovém mentálním stavu, že ho stále častěji rozbrečí i vlastní slova.

 

Dost se za to nenávidím a doufám, že se to nebude opakovat, ale musím poprvé v životě souhlasit s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou: VV by se měly rozpustit a my znovu vyrazit k volbám. Další špatný vtip totiž právě skončil.