Manželé Paroubkovi

Manželé Paroubkovi Zdroj: Profimedia.cz

Oznámila Petra Paroubková vznik nové strany Jiřího Paroubka?

Petra Paroubková, manželka někdejšího premiéra a předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka, přispěla na webu vasevec.cz do současné diskuse o vládní krizi. Její některé závěry jsou politologicky hodně zvláštní, ale nejzajímavější větu použila v závěru svého textu. Zdá se, že v něm poodhalila možnost založení nové levicové strany. Kdo by ji mohl vést? Zřejmě právě Jiří Paroubek.

„Jediným levicovým řešením by mohl být nový politický subjekt, který by přinesl novost, ale také profesionalitu a zkušenost. Je to otázka, zda se to dá tak rychle zorganizovat,“ píše Paroubková. Z celého jejího textu je jasné, že za nejlepšího politika v zemi nadále považuje svého manžela a že dnešní vedení ČSSD nestojí za nic.

 

 

Budiž, je to její názor. Zapomněla ovšem na to, kdo sociální demokracii přivedl do opozičních lavic, přestože vyhrála v loňských květnových volbách do Poslanecké sněmovny. Ten člověk se jmenuje Jiří Paroubek. Je nepochybné, že její muž se chce vrátit na politické výsluní, protože postavení řadového poslance mu nevoní. Jenže založit novou levicovou stranu není dobrý nápad. Už se o to pokusil Miloš Zeman a dopadl neslavně. Stejný osud by potkal Paroubka. Bude přesto velmi zajímavé sledovat, zda se nakonec o to přece jenom nepokusí.

 

Kromě jiného paní Petra ve svém sobotním příspěvku píše, že „… o podnikatelských záměrech (a dnes je zcela jasné, že i o špinavých praktikách) Víta Bárty před loňskými parlamentními volbami mluvil otevřeně pouze Paroubek“. Pravda to není. Na byznysový a čistě marketingový charakter Věcí veřejných upozorňovala a upozorňují některá média i politici dlouhodobě.

 

 

 

Ještě větším omylem Petry Paroubkové je pak přecenění postavení Jiřího Pospíšila, kterého by podle ní prý ODS mohla udělat premiérem po důkladné rekonstrukci vlády. V ODS nemá ministr spravedlnosti v tomto směru téměř žádnou podporu. Pospíšil se většinou vyjadřuje jen k odborným otázkám a neustále se objevuje v televizních Otázkách Václava Moravce (žádný jiný český politik tam není tak často). To je ale vše, co se dá politicky o něm říci.