Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Profimedia.cz

Vít Bárta si pořád vymýšlí. A usvědčil se z toho teď sám

Guru Věcí veřejných Vít Bárta v pátek oznámil svoji rezignaci na post ministra dopravy. Reagoval tak na informace zveřejněné v deníku MF Dnes, které ho usvědčují z toho, že hodlal přes politickou stranu prosazovat své vlastní ekonomické zájmy. V sobotu 9. dubna se k tomu vyjádřil v rozhovorech pro Lidové noviny a Právo. A podobně jako v jiných kauzách, pouze mlžil, vymýšlel si a snažil se vše bagatelizovat..

Bárta v rozhovorech oznámil, že si teď začne podrobně studovat, co vlastně v materiálech, zveřejněných v MF Dnes, je. Skutečně? Pokud to neví, proč tedy odstupoval z funkce ministra? To nedává žádnou logiku. Vše nasvědčuje tomu, že zvolil stejnou taktiku jako v minulých dnech, týdnech a měsících. Byla už předtím naprosto neúspěšná a pro něj devastující. Bylo by proto zajímavé vědět, zda k ní sahá sám, nebo mu někdo tak nesmyslně radí.


Není totiž jasné, co chce studovat, pak to vysvětlit a očistit se. Přece slova o tom, že jeho ABL chce používat korupci a klientelismus jako metodu k získávání zakázek, jsou jasná. Nejenom, že byla otištěná v novinách, ale jsou i nahraná (kdo má zájem, může si je poslechnout například na serveru iDnes). Pokud se je Bárta svým typickým nepřesvědčivým způsobem pokusí vysvětlit, jenom mu to dál uškodí.

 

 

Naprosto lživě se totiž pokusil obhájit i předávání peněz v obálkách pro dnes už bývalého člena Věcí veřejných Jaroslava Škárku. Například pro pondělní vydání časopisu Respekt (ten kauzu se Škárkou odstartoval) o předávání peněz říká: „Peníze nikomu nedávám, ani přes prostředníky… Musím říci, že je to pro mě naprosto šokující… Pro mě je to opravdu nepředstavitelná věc a nejdřív o tom s panem Škárkou chci mluvit… Nemá to logiku, je to na hlavu postavené… Škárka buď musel zešílet, nebo je prý pod nějakým vnějším tlakem… Je to naprostý nesmysl…“
Uplynulo jen několik desítek hodin a Bárta plačtivě přiznal, že Škárkovi dával peníze pravidelně a dokonce osobně. Ale že to byla půjčka. Proč to takto hned nevysvětlil Respektu? Zjevně předtím lhal. A nebylo to poprvé.


Stačí si vzpomenout, jak dlouho například tvrdil, že ABL za jeho vedení nesledovala politiky na Praze 11. Při památné konferenci, kdy mu jeho lidé zjevně nepřipravili dobré podklady, se to pokusil zmateně vysvětlit. Výsledkem bylo, že nakonec přiznal, že to tak bylo a omluvil se premiéru Nečasovi. Už tehdy celé týdny lhal.


Podobně to dopadne, až začne vysvětlovat, jak si přeložit jeho slova z projevu, která byla v minulých dnech zveřejněna.