Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Premiér Nečas spí? Pokud vyhodil Drobila, musí vyhodit i Bártu

Premiér Petr Nečas jednal nebývalé rychle, když v prosinci loňského roku vyhazoval exministra životního prostředí Pavla Drobila. Pro podezření z údajné korupce, které se pak neprokázalo. Když se prokorupční jednání objevuje v ještě daleko jasnější podobě v případě véčkaře Víta Bárty, je předseda vlády podivně zamlklý. Přitom již včera měl Bártu vyhodit. Proč to neudělal?

 

Samozřejmě že s pádem Drobila nesáhl Nečas na člověka z partnerské koaliční strany, a tím to bylo jednodušší. Sice poslancům na jednání klubu nejdříve slíbil, že Drobila „podrží“, ale za pár hodin ho odstranil. Budiž. Předseda vlády se tím snažil ochránit svůj kabinet před dalším skandálem a problémy v koalici.

 

 

Jenže v posledních dnech, kdy má v ruce daleko průkaznější věci než v kauze Drobil, nepostupuje nijak razantně. Zjevně se bojí pádu vlády. Pochopit to z tohoto hlediska lze, ale respektovat nikoli. Pokud takzvaná protikorupční vláda (dnes už to zní jako výsměch) toleruje korupci vlastních členů, tak nemá právo na další život.

 

Kromě Nečase se „zašívají“ i Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek z TOP 09. Když šlo o kauzu Alexandra Vondry, tak to stáli na barikádách. Ale teď jenom někde potichu pípají, že to je věc Věcí veřejných.

 

 

Nečas, ODS i TOP 09 se mýlí, jedná se v případě skandálu Víta Bárty o problém, ale celé vlády. Vlády, která každou minutou ztrácí důvěru veřejnosti, protože premiér nezakročil.