Zadlužená Evropa podle webu Views of the World

Zadlužená Evropa podle webu Views of the World Zdroj: viewsoftheworld.net

Dluhy: Když obrázek vydá za tisíc slov a čísel

Schodky loňských veřejných rozpočtů Portugalska (které už jedná o finanční pomoci s Evropskou unií) i Řecka jsou znovu revidovány směrem vzhůru, u obou více než o procentní bod. Český veřejný dluh se blíží 1,5 biliónu korun. Kde je světlo na konci tunelu?

 

Celosvětová dluhová povodeň veřejných financí není zažehnána. Naopak – svět se do ní potápí stále víc. Dluhy přitom dosahují řádů, jež přesahují představivost člověka. Týdenník The Economist má na svém webu mapu, která veřejné dluhy zachycuje celosvětově. Můžete se tu posouvat na časové ose od roku 2000 do roku 2012.

 

Bohužel tu za některé země nejsou data k dispozici (např. v případě Zimbabwe), ale i tak činí aktuálně uváděný celosvětový veřejný dluh téměř 42 biliónů dolarů. Tedy 41 751 830 000 000. To je asi 718 biliónů korun, tedy 718krát větší než příjmy českého státního rozpočtu z roku 2010. Navíc kurs dolaru je zde evidentně poněkud nadhodnocený, takže by to teď v dolarech bylo ještě víc.

 

 

Deformovaná Evropa

Úžasnou mapu zachycující schodky vládních dluhů zemí Evropské unie najdete nabízí stránka Views of the World:

 

 

Zadlužená Evropa podle webu Views of the WorldZadlužená Evropa podle webu Views of the World|viewsoftheworld.net

 

 

Čím větší deficit, tím větší stát – nafouklá Británie, Francie, Španělsko, ale i Benelux bijí do očí. Pozornosti by mohla uniknout Skandinávie, tedy hlavně Švédsko a Finsko, jež se na dluhové mapě téměř rozplynuly.

 

Dluhové hodiny

V Česku dobře známe dluhové hodiny Aleše Michla z webu verejnydluh.cz. Blížíme se dvěma milníkům – jeden a půl biliónu korun dluhu a jeho výše 40 procent na HDP.

 

 

Pokud se podíváte na americké dluhové hodiny, oči vám budou přecházet z desítek čísel. Zároveň jsou ale logicky roztříděná a přehledná. A hlavně – užitečná. Najdete zde také odkaz na dluhové hodiny vybraných států světa.

 

Je to ohromující a zároveň velmi smutná podívaná.