politika

politika Zdroj: reflex.cz

Kuchař Věcí veřejných je naprostý kouzelník. Jakou patlaninu uvaří teď?

Věci veřejné jsou fantastickou skupinkou bavičů. Teď týdeník Respekt přišel s důkazy, že ve straně se uplácí, aby někteří členové nekritizovali poměry uvnitř seskupení. Neuplyne přitom jediný týden, aby se neobjevila kauza, kauzička, skandál či skandálek, který by se VV netýkal. Svědčí to o pěti věcech:

 

1. Věci veřejné nejsou přes všechny snahy standardní politická strana, ale partička, která pořád hledá, jak by se tak asi politika mohla dělat. Jejich hlasování na internetu o důležitých věcech, týkajících se chodu státu, je ta vůbec nejpochybnější metoda, jak se to dá změnit.

 

 

2. Třeba to nikdo změnit ani nechce, protože VV si takto chtějí dál budovat a chránit mýtus, že ony to dělají jinak než ostatní politické strany. Ne lépe, ale jinak. Proto u nich jasně vítězí populismus a medializace čehokoli, o čem se dá mluvit. Že se pak trousí často i nesmyslně a že svá slova o šíření dobra nenaplní, nikoho ve VV, zdá se, nezajímá.

 

3. Otázkou také zůstává, kdo je vlastně předsedou a skutečným šéfem Věcí veřejných. Jistotu máme jedinou – Radek John to rozhodně není. Nebo si snad někdo vzpomíná na něco, jak stranu organizuje a řídí? Šéfem je prý ministr dopravy Vít Bárta. Mohla by to být pravda, ale když si první místopředseda VV Jaroslav Škárka dovolí říci novinářům, že přímo Bárta jej uplácí, tak to je důkaz, že Bártova pozice není z nejsilnějších. Něco takového jsme uvnitř některé strany ještě nezažili.

 

 

4. Jednou z nejtrapnějších věcí, týkajících se Věcí veřejných, je jejich snaha vydávat se za bojovníka proti korupci a klientelismu, ale všechny skandály, které VV stihly za poslední rok absolvovat, svědčí o opaku.

 

 

5. Poslední otázka, týkající se Věcí veřejných, zní: Kdo je nahradí při dalších parlamentních volbách na politické mapě České republiky?