Bohuslav Svodoba

Bohuslav Svodoba Zdroj: Václav Teichmann

Volby v Praze: Deformování vůle voličů v přímém přenosu

O nedostatku „konsensu“ mezi TOP09 a ODS jako důvodu konfliktu o Vondru i o veřejné akci iniciativy D.O.S.T. na podporu Ladislava Bátory.

 

Soudce Ústavního soudu Jiří Nykodým prohlásil ke kauze pražských komunálních voleb (cituji dle Práva): „Soud nemůže hodnotit výsledek voleb optikou, která se mu jeví jako nejlepší, ale zajímá ho, zda byly dodrženy zákony a zda nebyla účelovými kroky deformována vůle voličů.“ Zákon dodržen byl, ale vůle voličů byla deformována. Otázka účelovosti je v této rovině neřešitelná a opravdu nevím, jaký má význam. V souvislosti s rozhodováním ÚS o volbách v Praze se úplně zbytečně mluví o tom, že ačkoli v metropoli celkově zvítězila TOP09, vznikla koalice ODS s ČSSD. Koalice vznikla po formální stránce řádným způsobem, a pokud by se tomu ÚS jakkoli opřel, byl by právem obviňován z politického rozhodování. Senátor Dienstbier se domnívá, že ÚS posvětil určitý způsob manipulace s volbami, přizpůsobování volebních obvodů tak, aby to bylo výhodné pro někoho, kdo má v danou chvíli možnost rozhodnout. Je těžké se zbavit dojmu, že něco podobného se opravdu stalo.

 

 

Po jednání koaliční devítky o zdravotní reformě řekl Miroslav Kalousek mj.: „Řadu levicových výhrad ODS chápeme, respektujeme. Z hlediska koaličních kompromisů jsme některé jejich levicové připomínky i připraveni se skřípěním zubů akceptovat.“ Nezáleží snad na tom, zda jsou „levicové“ nebo „pravicové“, ale zda jsou věcné a správné. Ostatně kdo je arbitr ohledně toho, co je levicové a co je pravicové? (Petr Uhl dnes v Právu hovoří dokonce o „pravicových a levicových lidech“: aby se od sebe dobře rozeznali, měli by ze zákona nosit červené a modré klobouky). U nás se používá nalevo slova pravicové a napravo slova levicové jako synonymum slova „smraďošské“. Je to směšné.

 

 

Člověk se těžko zbavuje dojmu, že důvodem konfliktu o Vondru je nedostatek „konsensu“ mezi TOP09 a ODS ohledně toho, že se v zájmu hladké spolupráce nebude šťourat v problémech ministerstva obrany. To asi bohužel není možné, neboť ministerstvo, resp. jeho minulost zdá se být jedním velikým mimořádně pohodlně schůdným a sjízdným tunelem. A zatím si s tím žádný politik neporadil. ODS a Vondrovi nezbývá než se pokusit s tím něco udělat. Mám chuť se vsadit, že se jim to nepovede.

 

 

Včera přinesla MfD zprávu o veřejné akci iniciativy D.O.S.T., která se postavila za svého předsedu Ladislava Bátoru. Ten se údajně stal obětí mediální štvanice (už jsme tu o jeho případu psali). K problému se vztahuje sloupek Rostislava Matulíka taktéž v MfD, který mne inspiroval k této glose.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/