Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Profimedia.cz

Bílý kůň John splnil ve VV úkol. Bude Bárta předsedou? A změní Nečas vládu?

Vít Bárta se konečně rozhodl, že chce být i oficiálně předsedou Věcí veřejných. Zatím jeho přání v této funkci vykonává Radek John. V internetovém hlasování se v květnu oba utkají (možná i s dalšími kandidáty) o post šéfa VV. Co toto Bártovo rozhodnutí může znamenat? Poměrně dost věcí.

 

Vít Bárta cítí, že potenciál Radka Johna se v případě jeho strany vyčerpal, a navíc jeho „bílý kůň“ už vykonal práci, kterou měl. A vykonal ji poměrně dobře. S pomocí známé televizní tváře, které uvěřili naivní voliči, se „véčkaři“ dostali do Poslanecké sněmovny. Jenže tam už narazili.

 

 

John totiž zůstal pořád spíše novinářem a být politikem se ne a ne naučit. Propadá se v řebříčcích popularity (v září 2010 měl 44 procent, v lednu letošního roku 36 procent, v březnu 29 procent, to je stejný výsledek, jakého dosáhl šéf komunistů Vojtěch Filip) a odmítá ho většina „jeho“ policistů a hasičů. Ministr vnitra je také zodpovědný za chod České pošty, která dost zvrzala sčítání lidu. Je zřejmé, že John už těžko svůj obraz u veřejnosti změní.

 

Bárta se za této situace rozhodl konat a oznámil kandidaturu na předsedu Věcí veřejných. Jenže tím se také ocitl ve složité situaci. Musí vyhrát. Pokud by s Johnem v hlasování neuspěl, ztratil by svoji údajně neotřesitelnou pozici ve VV.

 

 

Souboj o předsedu ve Věcech veřejných a Bártovo vítězství by ale mohly nakonec nahrát premiéru Petru Nečasovi. Někdy v červnu by mohl rekonstruovat vládu a vyčistit ji od všech ministrů, které veřejnost v současnosti „nemusí“. Poroučet by se tak mohl nejenom Radek John, ale i Alexandr Vondra či někteří „neviditelní“ ministři ODS.