Této scéně, v níž se postavy dají do divokého tance, říká Václav Havel „balábile“. Uprostřed Josef Abrhám jako bývalý kancléř Rieger.

Této scéně, v níž se postavy dají do divokého tance, říká Václav Havel „balábile“. Uprostřed Josef Abrhám jako bývalý kancléř Rieger. Zdroj: Bontonfilm

Exministr Jandák se na Facebooku pustil do Havlova Odcházení

Ve Věcech veřejných to vře, stížnost na loňské komunální volby v Praze klepe na dveře a cestující koušou revizory.

 

Kandidát na senátora v doplňovacích volbách na Kladně Jiří Dienstbier se spolu s delegací ČSSD (tedy přesněji řečeno „dalšími zástupci ČSSD,“ jak píší v Právu) dostavil na okresní výbor KSČM tamtéž a zjevně předal dopis sociálních demokratů s prosbou o podporu ve druhém kole senátních voleb. Těžko pochybovat o tom, že podobné žádosti tu byly už v minulosti, dosud ale nikdy nebyly tak veřejné a neměly charakter takového obřadu. Velmi jsme pokročili. S podporou komunistů má Dienstbier prakticky vyhráno, jinak by měl problém, i když asi ne velký. Pouť sociálních demokratů na okresní výbor KSČM se měla konat pod heslem „holub v hrsti“.

 

 

Ústavní soud má 29. března rozhodovat o stížnosti na loňské komunální volby v Praze. Podle Lukáše Jelínka není vyloučeno, že jeho rozhodnutí „bude šalamounské jako v případě (ne)odpískání balíčku sociálních zákonů“. Bylo by to OK, problém není ve volbách samých, ale ve volebním zákonu, v Praze by se mělo volit stejně jako v ostatních krajích. Volební zákon porušen nebyl, ale volební zákon je problematický. To se týká příštích voleb.

 

MfD přinesla zprávu o údajném rozkolu ve straně Věci veřejné. Týká se jí i naše glosa. Rozkol se nakonec konat nebude, podle poslance Babáka a předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí se klub dohodl, že poslanci budou nadále jednotní. To je jistě radostná zpráva, je jí třeba věřit, zvlášť uvážíme-li, že poslanci musí kontakty s novináři předem hlásit vedení strany a dodatečně nahlásit to, co novinářům řekli, a kterým. Podle některých poslanců za zprávami o odchodu některých poslanců z VV stojí snahy koaličního třídního nepřítele, ODS.

 

 

Pokud jde o Libyi, nejprve to vypadalo, že NATO převezme patronát nad celou operací, pak, že koalice, která se současně skládá hlavně z USA, ale velí ji Francie, použije NATO pouze jako servisní organizaci, poslední zpráva je, že NATO rozhodně velení nepřevezme. Kaddáfího letecké síly jsou úplně ochromeny, ale jako laik se domnívám, že jen ze vzduchu se žádná válka vyhrát nedá, a hlavně že tu válku si Libyjci musí vyhrát sami. Situace se nedá vůbec srovnávat s invazí do Iráku, tady začali bojovat Libyjci a Západ jim jen přišel na pomoc, protože mu nic jiného nezbývalo. To je taky věc, kterou Rusové možná dost dobře nezvážili, Putin se fakticky postavil na Kaddáfího stranu a u povstalců se teď naši slovanští bratři těší podobné popularitě, jakou měli u nás v roce 1968.

 

Exministr kultury a poslanec ČSSD Jandák se pustil na Facebooku do Havlova Odcházení a do Havla vůbec (svůj díl dostaly i LN jako prý odedávna havlovský list, zřejmě vychází z recenze v kulturní rubrice, v politické části listu jsem si nikdy ničeho podobného nevšiml, ostatně, kdyby tomu tak bylo, nesměl bych tam psát). Jandák je podle svých slov už od roku 1992 odpůrce „toho pelechu Pravdy a Lásky, které se svým pokryteckým pseudohumanismem a čecháčkovským humorem zaplavují ČR vlnou neuvěřitelného pokrytectví a přetvářky“. Nu, na tom pokrytectví, nemohu si pomoci, něco je. Kvůli tomu není ještě třeba prohlašovat LN za něco jako Völkischer Beobachter a udělovat referentce o Havlově hře, kterou ostatně nemohu ani cítit, esesácké šarže. Je povzbudivé, že ve zcela stejném duchu se podle Práva do Janáka pustil jeho kolega (herecký, nikoli poslanecký) Pavel Landovský, který ho duchaplně označil za „kokotführera“. Debata mne zaujala svou vytříbeností (pokračuje v ní v dnešních LN Tomáš Baldýnský článkem s titulkem „Odprdění“), ale na Facebook se mi nepodařilo proniknout, dospěl jsem k závěru, že bych se musel přihlásit mezi přátele pana Janáka, a to by pro mne byla přece jen dost velká zabíračka. Možná ale, že bych nemusel, já s Facebookem vůbec neumím zacházet, mám z něho hrůzu.

 

 

Při konfliktu dvou revizorů s dvěma pasažéry v pražském metru byl jeden z revizorů pokousán. Revizor měl smůlu, kdyby se setkal s kancem (viz poslední odstavec ze včerejšího Politického deníku), stačilo by vylézt na strom a přivolat strážníky.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/