Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: Tomáš Tesař

Tyrannosaurus Škromach už je na dietě

Zdeněk Škromach oznámil rezignaci na post stínového ministra ve stínové vládě. Vlastně se zas až tolik neděje.

 

Staronový předseda ČSSD Sobotka si má prý vybrat, koho do stínové vlády chce. Je to zvláštní útvar, tyhle stíny. (Ještě před Paroubkem se tomu říkalo odborní mluvčí; to je snad lepší, zní to méně nabubřele.) Ministry tam mají na všechno a přitom je jasné, že těšit se na post v opravdové vládě je většinou marné. Prakticky každá vláda bude u nás koaliční, takže polovinu stínů můžeme rovnou škrtnout. Ze zbytku bude nutné dát ze všelijakých politických ohledů i nestínům, kteří mají nějaké více či méně zřetelné zásluhy. A potom po oněch nepochopitelných rituálech nočních jednání dostávají stíny místa, na která se nikdy nepřipravovali, jenom tak nějak zbla, protože na místo odpovídající jejich relativní odbornosti už musel zasednout někdo jiný. Možná je to tím, že šéfové a vyjednavači stran jednají obsesivně hlavně v noci. Co důležitějšího než sestavování vlády dělají ti lidé ve dne? Asi by na to měly dohlédnout manželky.

 

 

Takže Škromach vystoupil ze stínového útvaru. Celkem je to jedno. K účasti v něm stačí bez ohledu na resort jediná odbornost, být proti všemu, co dělá tahle vláda a prohlásit to za protilidové. V Americe ještě údajně žije Churchillův papoušek, je mu 104 let. To by byl ideální odborný mluvčí ČSSD, zkušený, umí nadávat. Zvládl by současnou stínovou agendu v pohodě a ani by tolik nesnědl.

 

Ostatně je jisté, že by pan Škromach nemohl dostat v rámci rošád žádný resort, který má něco společného se vzděláním. Jak mě upozornil náš čtenář René K., Škromach nerozumí ani dinosaurům. V mediích stínový ministr řekl, že „dinosaurus je býložravec, a že on se cítí být spíše masožravým tyrannousaurem, neboť v politice to jinak nejde“. Bez ohledu na to, že nyní došlo pro tyrannosaura Škromacha i na dietu, musím ocitovat odborný posudek pana René K.: „Tvrzení, že ‚dinosaurus je býložravec‘, je z podstaty věci nesmyslné. Pojem ‚dinosaurus‘ je totiž nadřazeným pojmem označujícím prehistorické druhohorní plazy, mezi které patří jak sauropodi, tedy býložraví dinosauři, tak teropodi, tedy masožravci. Býložraví dinosauři jsou například diplodocus, brachiosaurus či argentinosaurus. Masožravci pak byli například giganotosaurus, velociraptor nebo právě panem Škromachem zmiňovaný tyrannosaurus.“

 

 

Takže si Škromach může vybrat. Navíc místo giganotosaura je teď po Paroubkově pádu zase volné.