Bankrot? Portugalské odpočítávání začíná

Portugalský parlament od včerejška projednává další vládou navržené úspory. Hlavní opoziční strana dopředu ohlásila, že je nepodpoří. Veřejný dluh země letos zřejmě překročí 90 procent HDP a vláda pravděpodobně zažádá o zahraniční pomoc.

 

O Portugalsku se po Řecku a Irsku už několik měsíců mluví jako o další zemi, která požádá o půjčku z evropského stabilizačního fondu (EFSF). Termín, kdy se tak stane, nyní dostává jasnější obrysy.

 

 

Portugalská menšinová vláda Socialistické strany chce parlamentem schválit některé změny na trhu práce, v daních, penzích i v bankách. Lídr opozičních sociálních demokratů (v Portugalsku středopravicová strana) Pedro Passos Coelho v pondělí zopakoval, že škrty podporuje, ale ne tak, jak je navrhla vláda.

 

„Jak tomu rozumím, následky politické krize by zhoršily finanční rizika, kterým země čelí, a donutily Portugalsko usilovat o zahraniční intervenci,“ řekl 16. března podle deníku El País premiér José Sócrates. Bylo to v tentýž den, kdy agentura Moody’s snížila Portugalsku rating z A1, jejž má například ČR nebo Slovensko, na A3 (Jižní Afrika, Malajsie). Horší hodnocení v eurozóně už má skutečně jen Řecko a Irsko. Navíc Portugalsku agentura přidělila i negativní výhled, takže snižování může pokračovat.

 

Hlasovat o úsporných opatřeních se bude pravděpodobně nejdříve ve středu. Pokud balík úspor, které byly slíbeny Bruselu, neprojde, dost možná padne vláda. To je pro kandidáta na faktický bankrot velmi „vhodná“ situace.

 

 

Europolitici před několika dny zvýšili úvěrovou kapacitu EFSF. Asi věděli proč. Portugalský pád do eurofondu k němu přiblíží i sousední Španělsko. Odpočítávání začíná.

 

Výběr z úsporných opatření
* Podniky musely propuštěným zaměstnancům platit třicetidenní mzdu za každý odpracovaný rok. Odstupné muselo být ale minimálně tříměsíční. Vláda navrhuje desetidenní mzdu za odpracovaný rok, zrušení minimálního tříměsíčního limitu a zavedení maximálního, dvanáctiměsíčního odstupného.
* Škrty u výdajů na zdravotnictví
* Omezení plateb místním samosprávám