Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Václav Teichmann

Do živého: Vít Bárta zakládá novou stranu – Věci veřejné II

Šéf a mecenáš VV Vít Bárta se rozhodl založit druhé VV, tentokrát levicově zaměřené. „Potřebujeme být ideologicky ještě pružnější,“ vysvětlil svůj záměr.

 

Impulsem prý bylo dění kolem důchodové reformy a DPH. „V pravicové koalici by nás voliči mohli začít chápat jako pravicovou stranu, což je ve volbách dost limitující. Co když ty příští vyhraje ČSSD? My proto musíme být pravicovou, ale i levicovou stranou,“ postěžoval si údajně Bárta svému politickému šéfporadci Janu Kubáčkovi, guru tzv. neideologické „politiky praktických řešení“. Ten mu doporučil založit druhé VV.

 

 

Bárta si nechal udělat průzkum a zjistil, že by se na jejich předsedkyni hodila moderátorka Martina Gavrieli. „Lidé ji podobně jako Radka Johna, volební tvář VV I, znají z televize, což do voleb obvykle funguje,“ řekl Bárta. Navíc prý oba i podobně originálně mluví, voliči si je tedy nespletou jako Kalouska s Nečasem. John zprava, Gabrieli zleva.

 

„Martina je mladá sympatická blondýnka jako já, a to mají voliči rádi,“ vysvětluje to poslankyně VV Kristýna Kočí. „A navíc se docela vyzná v zelenině, což se nám třeba u DPH hodí. Pořád nevíme, kam s mrkví a kam s okurkou.“ A nejen to: až budou VV II fotit nahý předvolební kalendář, tak ušetří; Gavrieli nemusí znovu před objektiv, má nafocenou půvabnou fotokolekci z pobytu v USA.

 

 

Bárta prý očekává, že se média k jeho novému projektu znovu postaví podezřívavě, nemá z toho ale strach. „Před volbami nám novináři prorokovali, jak se rozpadneme a podobně. A podívejte: skoro rok po volbách držím stranu pod krkem stejně pevně jako ABL,“ uvedl Bárta. „Víte, ve vládě jsme si ověřili jednu věc: všechny strany se tak zoufale drží u moci, že je ve vládě můžete vydírat, jak chcete, a stejně vždycky přilezou. Radši vám ani nebudu říkat, co všechno máme ještě v plánu.“

 

 

VV II ještě nemají hotový politický program, stejně jako s Johnem si Bárta chce nejdřív otestovat popularitu Gavrieli. „Pošleme ji v neděli párkrát k Vaškovi Moravcovi a uvidíme,“ říká Bárta. „Jestli dokáže říct jednu větu bez přeřeknutí, je naše. Jestli ne, můžeme zkusit třeba Agátu Hanychovou.“