Hlavní pachatel Julian Assange

Hlavní pachatel Julian Assange Zdroj: Profimedia.cz

Julian Assange promluvil ke studentům: Internet je dokonalý sledovací systém

Julian Assange vystoupil na přednášce pro studenty Cambridgeské univerzity. Spoluzakladatel serveru WikiLeaks na ní mimo jiné řekl, že Internet není technologií, která by zrovna upřednostňovala svobodu slova.

Assange si neodpustil poznámku, že by měl Internet nabízet větší transparentnost, a to především v oblasti vládních webů. Také hovořil o tom, že Internet nesmírně ulehčil současným diktaturám monitorování, pronásledování či dopadení disidentů.

 

„Ano, Twitter i Facebook sehrály svou roli, ale ta se ani omylem nedá srovnávat s vlivem, jaký měla televize al-Džazíra. Facebook sehrál svou roli tři nebo čtyři dny před tím, než vše vypuklo,“ řekl o přeceňované roli moderních komunikačních platforem při nedávné situaci v Egyptě. Assange také studentům řekl, že je přesvědčen, že k současné situaci v arabských zemích přispěly rovněž uniklé informace, jež WikiLeaks zveřejnily.

 

 

„Tuniské úniky informací ukázaly lidem, že kdyby na to přišlo, tak by Američané byli na straně armády, nikoliv bin Alího. To dodalo demonstrantům odvahu a pocit, že za nimi stojí ,celá‘ armáda. Tato fakta musela hrát důležitou roli i v okolních arabských státech,“ dodal Assange. V univerzitní aule také padala kritika na New York Times, jimž Assange vyčetl, že zatajily informace o některých aktivitách amerických vojáků v Afghánistánu.

 

Je dost možné, že to byl na nějakou dobu poslední Assangeův veřejný výstup. O jeho vydání aktivně usilují Spojené státy či Švédsko, kde čelí obvinění ze sexuálního zneužívaní. Stovky studentů na Assangeovu přednášku stály několikahodinové fronty.