ústavní soud

ústavní soud Zdroj: Kirk, Wikimedia.org CC BY-SA

Ústavní soud škrtl škrty. Teď to teprve bude guláš

Soudci dali za pravdu sociálním demokratům, vláda musí úspory schválené v minulém roce protlačit Parlamentem znovu a tentokrát v Senátu s levicovou většinou.

 

Nečasovci doplatili na to, že škrty schvalovali ve zrychleném režimu legislativní nouze. Omezení porodného a rodičovského příspěvku, úspory u nemocenské a další jsou tak ohroženy. Ústavní soud nezrušil škrty s okamžitou platností, ale dal Nečasovu kabinetu čas do konce roku 2011. Do té doby má změny Parlamentem nechat schválit řádně.

 

 

Jen formalita to pro vládu ale rozhodně nebude. Přinejmenším bude celý proces zdržen tím, že po prvním schválení Poslaneckou sněmovnou se škrty do dolní komory Parlamentu vrátí ze Senátu, kde je zamítnou socialisté.

 

Jenže otázkou je, co se škrty udělá současné běsnění kolem zvýšení DPH. Někteří poslanci vládního bloku, zejména Věcí veřejných, mohou přijít s požadavky dodatečných změn. Není nereálné, že debata kolem škrtů se spojí s debatou o daních.

 

 

V příštích týdnech a měsících tak možná zažijeme politické kompromisy ve stylu „něco za něco a to za ono“ zcela nevídaných rozměrů. Ministerstvo financí navíc již několik týdnů odkládá představení změn přímých daní. Celé to může vládu paralyzovat, balíky dalších reforem odložit na dobu neurčitou. A koneckonců, v kontextu politické situace Ústavní soud vládu možná posílá do propadliště dějin.