David Rath

David Rath Zdroj: Tomáš Tesař

Středočeský hejtman David Rath chtěl prosadit stavbu rozhledny v areálu kladenské nemocnice

O tom, jak se Věci veřejné zasadili o druhou verzi návrhu důchodové reformy, jak komentoval Václav Klaus bruselský summit, jak se ministr Kalousek utrhl ze řetězu a také o tom, jak si David Rath chtěl postavit rozhlednu.

Koalice, tísněná zjevně Věcmi veřejnými, představila v poměrně rychlém sledu druhou verzi návrhu důchodové reformy. Změny se týkají především sazeb DPH. Tohoto tématu (a nejen jeho) se týká naše dnešní glosa. Koaliční pružnost se stala terčem všeobecné kritiky. Připojil se i vrchní komentátor ČR Václav Klaus. Podle něho „je samozřejmě lepší, že to bude takhle, snad (!),než jak to bylo navrhováno dříve“, znepokojuje ho ovšem snadnost s jakou koaliční devítka změnila radikálně svůj postoj, což prý znamená, že nějaké hluboké přesvědčení o správnosti předchozího návrhu neexistovalo. On ovšem kritizoval spojení reformy se změnami DPH a zároveň i samu reformu. Pan prezident si na koalici a její nejsilnější stranu, ODS, zjevně zasedl. Svržením Topolánka si moc nepomohli, zde je další důkaz, že vstřícnost premiéra Nečase není opětována. Prezident je poměrně cílevědomý, jeho cíl není jasný, ale musí nějak souviset s jeho budoucím uplatněním, až už prezidentem nebude. Své bývalé straně očibidně ani trochu nedůvěřuje. I Jiří Paroubek, poté, co musel z čela ČSSD odejít, se stal komentátorem, vnitrostranickým a zuřivě zatrpklým. S něčím podobným by se ovšem Klaus po odchodu z Hradu rozhodně nespokojil, ostatně on neodejde kvůli tomu, že něco prohrál. Věci veřejné slíbily, že teď už žádné změny v důchodové reformě prosazovat nebudou, ale v jejich klubu jsou jakési zdroje neklidu (posl. Novotný, Huml), dosti nepředvídatelné. Premiér si chce jednotu koaličního tábora pojistit tím, že se schválením návrhu spojí otázku důvěry vládě. To by mohlo zabrat.

 

 

Ministr Kalousek se v souvislosti s reformou dostal do konfliktu se šéfredaktory největších českých „papírových“ periodik. Nejprve si vymyslil, že má videonahrávku jejich schůzky, kde koordinovali svůj postup ve věci zvýšení DPH na tiskoviny a knihy, a oni mu, zdá se, na ten špek skočili. Neměl samozřejmě nic, a pak se už jen z celé věci vyvlékal. Podle MfD a LN (a internetového serveru Aktuálně, který nebyl účastníkem akce) poněkud chaoticky, ale média jsou v této věci jednou stranou sporu. I této záležitosti se týká naše glosa. Titulek článku, kterým v MfD informují o Kalouskově akci, zní: „Ministr Kalousek oznámil: Včera jsem vám úmyslně lhal.“ Titulek je nesmyslný. Lhát znamená říkat úmyslně nepravdu, tj. říkat nepravdu a vědět o tom, že je to nepravda. Neúmyslně lhát nelze.

 

 

Prezident se ovšem pro ČT vyjádřil nejen k důchodové reformě, ale taky k problému Libye, o němž se na bruselském summitu, jehož se účastnil, jednalo. Prosazení bezletové zóny nad Libyí znamená podle něho válku (to je trochu přehnané, válka tam už je), ale jinak je prý vynikající, že v hlavní vládla naprostá jednota – Kaddáfí musí bezpodmínečně odejít. Problém je, že jemu se nechce a EU jej bude muset donutit hypnózou, protože na ničem radikálnějším se nedohodne. Nebylo by v takovém případě lepší skromně mlčet?

 

Středočeský hejtman David Rath chtěl prosadit stavbu rozhledny v areálu kladenské nemocnice. To bylo příliš i na středočeské zastupitelstvo, a to mu neodhlasovalo finance na pořízení projektové dokumentace. Věc je o trochu méně bizarní, než jak to vypadá na první pohled: za evropskou dotaci, určenou pro cestovní ruch, chtěli postavit v areálu nemocnice parkoviště, podle pravidel EU by však parkoviště muselo být součástí turistické atrakce. Z toho důvodu měl být komín místní již nepoužívané teplárny přebudován na vyhlídku pro turisty. I s tímto vysvětlením byl však plán moc velká síla i pro některé komunistické zastupitele (vznikla obava, že to praskne a kraj si utrhne si v Bruselu ostudu). Dr. Rath teď uvažuje o tom, jak programovou dokumentaci pořídit za nemocniční peníze. Projekt připomíná nikoli náhodou starý český film U nás v Kocourkově.