Nečas

Nečas Zdroj: Václav Teichmann

V sobotu se konala zásadní demonstrace proti vládním reformám

O tom, jak se premiér Nečas bojí Václava Klause, jak rozvinul prezidentovy myšlenky pan Jakl a také o tom, co to byl stalinismus s lidskou tváří.

Premiér Nečas neodpověděl na Klausův článek ohledně důchodové reformy tak, jak by to udělal normální předseda vlády, totiž výzvou, aby si hleděl svého, nýbrž pokorným ujištěním, že vláda bude reformu „trpezlivo vysvětlovať“, jak říkával soudruh Husák. ČSSD je potěšena tím, že prezident má jiný názor než premiér (jak by nebyla), i když názor sám se jí zase až tak nelíbí. Další oslabení koalice! A Bárta se sešel s Klausem – jak jsem předpokládal, VV cítí příležitost jak se koaličně-opozičně zviditelnit a celou záležitost s důchodovou reformou znovu otevřít: opozice, vyděračské metody LOK a ČLK, podrazy ze strany VV a vůbec rozhádaná koalice… mnoho psů, Nečasova smrt.

 

 

Prezidentovy myšlenky jako obvykle rozvíjí nadoraz jeho sekretář Jakl: „Proč stát nenechá lidem jejich peníze a svobodu v tom, ať se postarají o sovou budoucnost a své stáří, jak chtějí?“ Výborně, je však třeba jít ještě dál: totéž se dá vztáhnout na majetkové pojištění všeho druhu. Dá se to vztáhnout na policii a hasiče.Haste si sami! Taky na lékaře, když se lidé budou léčit sami, nebudou mít roupy a nebudou za to chtít trojnásobné platy. Atd. Hoj, na Hradě, tam je veselo!


V letech 1968-9 skoro celá společnost podporovala socialismus s lidskou tváří, píše Petr Uhl v Právu. Já ne, časopis Tvář, kam jsem přispíval, taky ne. Lidé si přáli lidštější uspořádání poměrů než dosud, a řada z nich naletěla slibům reformních komunistů. Vystřízlivění přišlo velmi rychle. Když se pak lidé po převratu 1989 rozkoukali, nikdo už na „socialismus s lidskou tváří“ (vlastně by se přesně mělo říkat „stalinismus s lidskou tváří“) nebyl zvědavý.

 

 

Dnes se konala zásadní demonstrace proti vládním reformám. Organizovala ji iniciativa ProAlt, podpořili ji odboráři (zjevně ČMKOS) a sociální demokraté včetně těch Mladých. Účast byla několik stovek (policie uvádí dvě stovky, to je taky několik, na rozdíl od jedné stovky, organizátoři napočítali až tisíc: točnoje vremja dvěnádcať časov, maximálno trinádcať. Všech několik stovek (tj. dvě stě až tisíc) skandovalo „demisi, demisi“. Vláda se už zase otřásala v základech. Zúčastnili se statutární místopředseda ČSSD Sobotka, poslanec Tejc, senátorka Gajdůšková a Vladimír Špidla (nevím, zda byli započteni do těch dvou stovek nebo jaksi navíc). Předseda ČMKOS Zavadil prohlásil vládu za neumětele, kteří neumějí počítat, ten jim to nandal. Vyvstává otázka, jak umějí počítat organizátoři, když jde o počet účastníků. Ve stínu úspěšného nemocničně lékařského vydírání vypadá tato akce zvlášť směšně. Učte se u Engela a Kubka, hoši (to platí i pro pana Zavadila).