Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: MF Dnes / Jan Zátorský

Ministr Dobeš v kauze Bátora buď lže, nebo je mimo. Zde několik důkazů

Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných v sobotu v rozhovoru pro Lidové noviny potvrdil, že někdejšího kandidáta prorasistické Národní strany Ladislava Bátoru mu doporučili na post jeho náměstka „lidi kolem pana prezidenta“. Prý pořád zvažuje, že Bátoru bude nějak angažovat. A tvrdí, že si nemyslí, že „Bátora rovná se fašista“. Buď pan ministr v celé kauze od samotného počátku lže (což se ukazuje jako vysoce pravděpodobné), nebo má zoufale nepřesné znalosti a informace.

Zde několik zpráv o tom, co byla Národní strana, za kterou jako kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 „vlastenec“ Ladislav Bátora. Ministr Dobeš tvrdí, že Bátora kandidoval jako „nezávislý“. Jenže ten byl bez stranické příslušnosti a navrhla ho Národní strana, s programem které se zcela ztotožnil, jak potvrzují lidé, které ho tehdy na Vysočině (tam kandidoval) při kampani potkali.

 

 

A program to byl v některých částech velmi konfliktní. Například někdejší šéfka Národní strany (v letech 2002 až 2009) Petra Edelmannová poskytla 9. května 2006 (volby do sněmovny se konaly 2. a 3. června) on-line rozhovor serveru iDnes. Tam padla také otázka na problematiku Romů. Otiskujeme otázku čtenáře i odpověď Edelmannové:


OTÁZKA: Od té doby co jsem byl několikrát oloupen romskou menšinou jsem rasista a cikánům se vyhýbám. Uděláte něco pro to, abych rasista nebyl? Děkuji
Venouchek

ODPOVĚĎ: Podporujeme emigraci cikanu momentalne zijicich na uzemi CR do Indie. Rasismus je jen nalepka na prirozeny strach z nebezpeci, ktere jste popsal... 09.05.2006 11:26

 

 

Distancoval se někdy Bátora od „vystěhování cikánů do Indie“? Ne. Jen přihlížel těmto rasistickým a xenofobním výpadům. Ke xenofobii se strana otevřeně hlásila i skrze názory jednotlivců. Dají dohledat v různých článcích z roku 2006, kdy se Bátora za ní chtěl nechat zvolit.


A pro připomenutí ministru Dobešovi, kdo byla Národní strana, za kterou Bátora kandidoval, se podívejme na jiné volby. V roce 2004 kandidovala Národní strana do zastupitelstva Středočeského kraje. Ovšem v koalici s neofašistickou Dělnickou stranou. A pozor, volebním lídrem kolalice byl předseda Dělnické strany Tomáše Vandas. Tato koalice ve volbách tehdy ale zcela propadla a získala pouhých 313 hlasů.


Že by Ladislav Bátora nevěděl, za koho kdysi kandidoval a jaké věci chtěla Národní strana prosadit, je naprosto vyloučené. Ale že podobné věci odbývá i ministr školství, to je na pováženou.