Tak nás tu máte zase na koni (zleva Hašek, Orgoníková, Rath)

Tak nás tu máte zase na koni (zleva Hašek, Orgoníková, Rath) Zdroj: Tomáš Tesař

Volby by nyní vyhrála ČSSD - s ODS v závěsu

Prezidenta prý mají volit lidé a kandidáti na předsedu ČSSD se asi domluví v tom smyslu, že předsedou bude Sobotka a prvním místopředsedou Hašek.


Podle toho, co píší v MfD, se dva hlavní kandidáti na předsedu ČSSD asi domluví v tom smyslu, že předsedou bude Sobotka a prvním místopředsedou Hašek (opačná možnost je prý vyloučena). To je výborné, v takovém případě je volba nadbytečná a může odpadnout.

 


Prezidenta mají volit lidé, zní titulek tamtéž. To je pozoruhodný posun v pojetí české politiky: doposud občané (a názory utvářející média) sice politiky pohrdali, ale lidství jim odpíráno nebylo.

 

Podle průzkumu agentury Factum Invenio by volby vyhrála ČSSD před ODS (rozdíl 5 %), na třetím a čtvrtém místě by byla TOP09 a KSČM, na páté by se propracovali lidovci s 8,8% a šesté by skončily Věci veřejné (6,5%). Hranici volitelnosti se blíží prý i zelení s 4,4%. Vládní koalice by měla většinu jen tenkrát, kdyby zahrnula i lidovce, jinak je myslitelná jen velká koalice ČSSD – ODS (pokud vyloučíme koalice za účasti nebo s podporou komunistů). Proti volbám v květnu loňského roku si polepšily opoziční strany a lidovci, pohoršily strany vládní koalice. Tak velký zisk lidovcům zatím nepředpověděla žádná jiná agentura, je třeba vyčkat, zda výsledek potvrdí někdo další.

 

 

Polská menšina na severní Moravě usiluje o to, aby v nadcházejícím sčítání obyvatelstva neztratila podporu v obcích, kde má dosud nad 10 % (znamenalo by to mj. ztrátu práva na polské školy). Tématu se týká naše glosa.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/