Sjezd TOP 09

Sjezd TOP 09 Zdroj: Tomáš Tesař

TOP09 bude prosazovat rozpuštění KSČM

Václav Klaus se teatrálně zastal Ladislava Bátory, který kandidoval za Národní stranu, nemocnice přijímají zpět lékaře po zásahu Engela a Pafka a nynějšími převraty v arabských zemích prý vzniknou nové demokracie i Kazachstány.

 

V Institutu klinické a experimentální medicíny odmítli přijmout zpět dva lékaře, kteří dali výpověď v rámci akce „Děkujeme, odcházíme“. Jeden z nich se před časem zapojil do jakéhosi sporu na pracovišti (šlo o údajný plagiát jeho spoluzaměstnance, který se ucházel o místo šéfa jedné z klinik institutu). Po zásahu odborového bosse Engela a profesora Pafka z Motolské nemocnice oba lékaře přijali zpět. Jakkoli je neochota vedení Institutu v případě lékaře, který se angažoval v případě plagiátorství, poněkud podezřelá, signál, který rychlý ústup Institutu vyslal, je znepokojivý: vypadá to, že nadále nebudou rozhodovat o tom, koho přijmout zpátky (nebo prostě přijmout a posléze nepochybně taky koho vyhodit), kompetentní orgány institucí, ale odbory a celebrity, byť jsou odjinud (prof. Pafko se angažoval ve prospěch akce Děkujeme, odcházíme). Ve zdravotnictví se díky ústupu vlády a ministra zdravotnictví podařilo prosadit to, oč kdysi usilovali jiní privilegovaní než nemocniční lékaři, totiž redaktoři zpravodajství ČT v době tzv. televizní revoluce. Tenkrát se to úplně nepovedlo, tahle revoluce ovšem vyšla. Zavádějí se jí nepřirozené vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, který je zaměstnavatel jenom formálně (podobně za totáče Vás sice zaměstnával váš podnik, ale když přišel povel z StB, nezbylo mu, než vás vyhodit – příměr je drsný, ale sedí). Jde o deformaci pracovněprávních vztahů, jaká v civilizovaném státě nemá být. Funguje to i v soukromých nemocnicích? Např. nemocnice v Uherském Hradišti se sice „zápisem do Obchodního rejstříku 22. září 2005 z příspěvkové organizace transformovala na akciovou společnost“, ale znamená to, že je soukromá v pravém slova smyslu?

 

 

TOP09 bude prosazovat rozpuštění KSČM. Všichni budou prosazovat rozpuštění KSČM. Rozpuštění KSČM se pochopitelně nepodaří, ale koalice může po nářezu, který dostala od LOK a ČLK, horečně předstírat činnost, která je efektní, i když fakticky není k ničemu. Kdyby byli nemocničně lékařskou revoltu potlačili, udělali by opravdu něco užitečného pro politickou stabilitu v tomto státě. Akce „zákaz KSČM“ je náhražkový tyátr, zastírající kapitulaci v podstatné věci (a TOP09 je stranou, která nominovala ministra zdravotnictví).

 

 

Václav Klaus se poněkud teatrálně zastal Ladislava Bátory, jehož chtěl ministr Dobeš udělat svým prvním náměstkem, ale obě další koaliční strany protestovaly poté, co se ukázalo, že v minulosti kandidoval do zastupitelských sborů za Národní stranu (a Suverenitu, ale to jim nevadilo, to vadí jen mně). Podle Klause se Bátora stal obětí novinářské štvanice. Bátora ovšem nebyl odmítnut kvůli svým názorům, které se momentálně podobají těm Klausovým, nebo ještě spíš Jaklovým a Hájkovým, jako vejce vejci, ale právě za tuto kandidaturu. Myslím, že koaliční partneři Věcí veřejných protestovali oprávněně. Tématu se týká naše dnešní glosa. Prof.Halík, proti němuž pan Bátora upřednostňuje (dle toho, co Klaus z jeho názorů citoval) pátera Koniáše, prohlásil, že se projevila Klausova "stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků“. Obojí je zhruba stejně přehnaná pitomost, Bátora začal, Klaus se přidal (a prohlásil, že Halík nemá skutečnou víru, proboha, jak to může vědět), ale univerzitní profesor by snad měl mít rozum.

 

 

Americký politolog Josua Muravchik v rozhovoru pro LN tvrdí, že nynějšími převraty v arabských zemích „vzniknou demokracie i Kazachstány“. Američané si už zase dělají strašné iluze. Nevznikne ani jedno, ani druhé, obojí by bylo ideální ve srovnání s tím, co vznikne opravdu.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/