Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Tomáš Tesař

Bém je odpovědný za tunel Blanka i Opencard, ale zbaběle se skrývá

ODS má obrovské štěstí, že Pavel Bém už není v jejím vedení a že se před lety nestal jejím předsedou. Ukazuje se totiž, že bývalý pražský primátor je jeden z nejzbabělejších českých politiků posledních dvaceti let.

 

Pavel Bém se i teď ztratil (v takových případech bývá vždy na delší dovolené v zahraničí). Shodou okolností v době, kdy se ukazuje, že nechvalně proslavený pražský tunel Blanka bude o deset miliard dražší, než bylo plánováno. Místo toho, aby Bém situaci kolem předražené Blanky pořádně vysvětlil, hodil vinu na novou pražskou koalici. Je ovšem vskutku absurdní tvrdit, že by tým vedený primátorem Svobodou dokázal zvýšit cenu Blanky za pár týdnů ve funkci. Jsou to lži a Bém to velmi dobře ví. To, že tunel je „vytunelovaný“, je politická odpovědnost Béma a jeho kamarily, která na magistrátu hlavního města předtím řádila.

 

 

Ale není to jenom Blanka. Předražená byla i Opencard, zakázky na magistrátu či v jednotlivých městských pražských obvodech nebyly vypisovány průhledně, prokorupčně působí také smlouvy o pronájmu některých budov, jež si magistrát pronajal. Zajímavé výsledky může přinést i kontrola některých menších smluv, jež spatřily světlo světa za Béma, protože se ukazuje, že jeho někteří nejbližší spolupracovníci kdysi velmi snaživě „dojili“ pokladnu metropole.

 

Bém je také osobně zodpovědný za chabý výsledek ODS v říjnových komunálních volbách v Praze, protože svou politikou prošustroval dobré jméno občanských demokratů v hlavním městě.

 

 

Bude zajímavé také sledovat, zda se současná pražská koalice ODS a ČSSD skutečně pustí do pořádného zkoumání „života a díla“ Pavla Béma. Může mnohé objevit. A v této souvislosti zní dnes zajímavě i slova expremiéra Mirka Topolánka (i když je zřejmé, že jejich vztahy jsou vyhrocené), jež mi řekl v Kramářově vile ještě v době, kdy byl ve funkci: „Bém se snaží ukrýt před svými problémy do Poslanecké sněmovny, aby získal imunitu.“

 

Ne že bych Topolánkovi vždy věřil, ale i on byl občas „prorokem“. V případě Pavla Béma zcela určitě.