Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Štěpán Mareš

Klause štvou spory ve vládě. Staví se za Nečasův kabinet, ale ten se pořád hádá

Uklidněte se už konečně a začněte reformovat zemi, jak jste slíbili. Neustále kauzy vaši vládu jen oslabují. Podobnými slovy měl prezident Václav Klaus vyčinit premiérovi Petru Nečasovi a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (tomu prý o něco více) na schůzce, která se uskutečnila na Pražském hradě dopoledne ve čtvrtek 3. února. Podle zdrojů Reflexu sleduje Klaus spory v koalici se zneklidněním. Nečasův kabinet se mu totiž zamlouvá daleko více, než předchozí vlády.

 

Prezident při čtvrteční schůzce narážel na poslední skandál kolem ministra obrany Alexandra Vondry a obvinění, které vůči němu vznesl rezort financí (ten vede duchovní otec TOP 09 Miroslav Kalousek) kvůli financování českého předsednictví EU. Václavu Klausovi se přitom hrubě nelíbila ani kauza, po které odstoupil ministr životního prostředí, Pavel Drobil. Hlava státu podle informací z Pražského hradu o osobní Drobilově vině pochybuje a podle všeho mu dá za pravdu i policejní vyšetřování, které se případem zabývá.

 

 

Tahanice kolem toho, zda je Vondra vinný za podivné utrácení peněz v době předsednictví totiž vyvolala další třenice ve vládě. Tentokrát mezi ODS a TOP 09. V kauze Drobil, byly na kordy zase ODS s Věcmi veřejnými. U případu sledování politiků na Praze 11 se hádal hlavně Nečas (ODS) s Vítem Bártou (VV). Mezitím ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) kritizoval Radka Johna (VV). Série vládních hádek, které se odehrávají před veřejností či médii, má přitom na kabinet destruktivní účinky. Upozornil na to v sobotu 5. února v rozhovoru pro deník Právo i guru véčkarů Bárta.

 

Navíc se prezident v prosinci, kdy se v Poslanecké sněmovně hlasovalo o nedůvěře vládě, jednoznačně postavil za vládu a posvětil také dohodu-nedohodu na Pražském hradě, která vedla k udržení kabinetu.

 

 

Jenže Václav Klaus se dostává vlivem neustále propukajících sporů ve vládě sám do negativního světla, protože podporuje seskupení, které někdy zjevně neví, jak se dohodnout a jak postupovat. Prezidenta tak mohlo na čtvrteční schůzce potěšit hlavně to, že Karel Schwarzenberg (a to předtím nebývalo) se začal vyhraňovat proti společné měně euro. I když to nebylo po schůzce oznámeno. Sděleno bylo pouze to, že se jednalo o postupu při hlasování o změnách Lisabonské smlouvy. O výčitkách Klause na adresu koalice, samozřejmě také ani slovo.