"Já chci být prezidentem, je čas nastoupit proti vypelichaným pardálům"

"Já chci být prezidentem, je čas nastoupit proti vypelichaným pardálům" Zdroj: Tomáš Třeštík

Prezidentka Bobošíková, to bude ono

Už se zase spekuluje o tom, kdo bude kandidovat na prezidenta. Už proto, že dnes bude jednat vláda o způsobu případné přímé volby hlavy státu.

 

Abychom mluvili každý sám za sebe, jsem stoupencem přímé volby. Ne proto, že bych si do toho sliboval nějaký zázrak. Ani ne kvůli tomu, že bych považoval hlasy všech občanů za moudřejší, než hlasy členů parlamentu, které tito občané to voleb vysílají. Jsem si jistý, že většina voličů nemá tušení, jaké jsou ve skutečnosti pravomoci českého prezidenta. Vzpomínám si na rozhořčený dopis jedné novinové čtenářky, která se naštvala, že do Senátu má být „jmenována“ nějaká herečka. Nebohá paní a oprávněná volička zřejmě netuší, že do Senátu nemůže být nikdo jmenován, nýbrž že se tam volí a navíc často ve dvou kolech. A tihle lidé mají rozhodovat o budoucnosti země. Ale ať se děje, co se děje, je potřeba být demokraty starého typu a věřit tomu, že krom výjimek prostě lidé volí podle svého vědomí a svědomí a je třeba je respektovat. Vědomí a svědomí moc neovlivníme. Pokud zvolí mizerného prezidenta, je třeba politovat menšinu, která měla rozum a bude tím trpět, ale celkem můžeme doufat, že pokud bude demokratický proces fungovat, časem se to napraví. Představa, že mou prezidentkou bude třeba Jana Bobošíková, je děsivá. Asi se to nestane. Ale i to bychom přežili. (Z novinářského hlediska by to bylo dokonce skvělé, té zábavy, že.)

 

 

Pravda, když si představíme, že by prezidentem byl pan Škromach, kterého navrhuje pan Hašek, jímá člověka závrať. Před osmi lety udělala MF DNES test znalosti politiků a Zdeněk Škromach se pokoušel odpovědět na to, kdy byla založena Univerzita Karlova. Řekl: "Univerzitu? Tu založil Karel IV., ale kdy to bylo, to opravdu nevím. V roce 1646?" No nebylo.  Taky si spletl Pythagorovu větu s Archimédovým zákonem, ale to je znalost, která není k řízení státu konec konců tak nutná. Pravda, prezident Škromach by jmenoval profesory. Dějiny umí i žertovat.

 

 

Takže nechť je přímá volba, dvoukolová, se dvěma postupujícími kandidáty, pokud nebude většina jasná v prvním kole. A národ bude mít takového prezidenta, jakého si zaslouží. Co víc si přát.