Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Jan Ignác Říha

Stát byl „podojen“ o miliony, ale ministr Vondra říká: Nic nevím, nic neznám

Buď si z nás někteří členové vlády Petra Nečase dělají blázny, nebo si myslí, že většina národa jsou idioti. Neuplyne totiž ani týden, aby se neobjevila v souvislosti s kabinetem nová kauza, skandál či se alespoň nějaký ministr (v tom vyniká Radek John) „neproslavil“ nějakým výrokem. Poslední kauza kolem ministra obrany a místopředsedy Alexandra Vondry přitom nabízí všechny neuvěřitelné finesy cirkusového umění.

V době české předsednictví Evropské unie byl Vondra vicepremiérem Topolánkovy vlády a vedl vládní sekci pro předsednictví EU. Tehdy také vznikla smlouva na zabezpečení některých služeb s firmou ProMoPro. Ta měla dostat zaplaceno celkem 85 milionů korun. Jenže inkasovala 766 milionů. Navíc si některé práce objednala u subdodavatelů a stát tak zřejmě zaplatil kvůli tomu dalších 150 milionů korun zbytečně. A zakázka proběhla bez soutěže, rovnou pro jednu firmu. Dojení státu není přitom ničím překvapivým, fantastické jsou ovšem reakce lidí zapletených do kauzy.


„Osobně jsem žádné smlouvy nevyjednával, nevypisoval a většinou jsem s nimi nebyl ani seznámen,“ řekl ke kauze Alexandr Vondra. Pokud dnešní ministr obrany hovoří pravdu, tak by měl převzít politickou odpovědnost za to, jak jeho lidé pracovali. Pokud nehovoří pravdu, měl by ho Petr Nečas odvolat. Neuvěřitelné ovšem je, že na Úřadu vlády fungoval systém (nebo ještě pořád funguje?), který umožňuje, aby nikdo za nic nebyl zodpovědný, aby nikdo o ničem vlastně nevěděl.

 

 

Pozoruhodné odpovědi nabídla v sobotních Lidových novinách i tehdejší náměstkyně Vondry, Jana Hendrichová. Ta řekla, že její šéf dostal smlouvu „na vědomí“. V tom případě byl asi v „bezvědomí“, když dnes říká, že o ničem neví. Hendrichová ovšem kromě toho nabídla i odpovědi, které stojí za citaci. Redaktor novin ji položil (tedy v otištěné verzi) šest otázek. Zde jsou její slova: „…Samozřejmě se nemůžu nijak vyjádřit k tomu, zda se se smluvou místopředseda vlády seznámil…“. „Pan místopředseda vlády měl na starosti přípravu předsednictví. My jsme s ním průběžně komunikovali. To je vše, co k tomu mohu říct.“ „Nemám před sebou dokumenty, které byly využity při přípravě smlouvy… takže se k tomu nemůžu vyjádřit…“ „Myslím, že je vhodné zjistit, co tato čísla skutečně představovala, ze svého hlediska to nemohu posoudit.“ „Nevím, co na to odpovědět.“

 

 

Vondra neví nic, jeho bývalá náměstkyně neví nic, firma, která zakázku dostala, neví nic. Jen občan asi tuší, jak to mohlo být…

Mimochodem, české předsednictví přišlo nakonec na 3,43 miliardy korun, ale pár let před jeho startem se hovořilo o daleko nižší částce. Také nás vlády přesvědčovaly, že předsednictví výrazně pozvedne prestiž České republiky. To se nestalo vůbec, naopak právě v době jeho trvání padla vláda Mirka Topolánka. Jedna perlička na závěr: Koncem března 2009 se na zámku Hluboká uskutečnilo v rámci českého předsednictví setkání ministrů zahraničních věcí zemí Unie a jejich kolegů z Balkánu. Výsledek si už nikdo nepamatuje a celá akce jen dokumentovala nesmyslné rozhazování peněz, kterým je Evropská unie pověstná. Jen zmiňovaná schůzka na Hluboké stála daňové poplatníky 60 milionů korun. K čemu byla dobrá, nedokáže vysvětlit nikdo. Podobně jako podivnou smlouvu s firmou ProMoPro.