Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Stanislav Krupař

Bártův balet. O účasti / neúčasti ABL na sledování politiků

Václav Havel se lehce distancoval od akce „Děkujeme, odcházíme,“ kterou nepodpoří ani zdravotní sestry, a kandidát na předsedu ČSSD Hašek se projevil jako revizionista.

 

Vít Bárta provádí dosti zvláštní balet ohledně údajné účasti agentury ABL na sledování komunálních politiků ODS z Prahy 11 v roce 2007. Nejprve prohlásil, že dokumenty, které přinesla Mladá fronta Dnes, jsou falsa, pak svůj výrok poněkud změnil (dokumenty byly „zmanipulovány“), načež v rozhovoru pro dnešní LN řekl, že komunální politiky ODS sice sledovali, ale ne ABL, nýbrž její někteří „subdodavatelé“, přičemž, pokud tomu dobře rozumím, dělali to jako „bokovku“ a s jejich činností pro ABL to nemělo nic společného, jen používali firemní mail. Pokud jde o výrok, že Petr Nečas je jako děcko a že Bártovi s ním dochází trpělivost (vypadalo to, že mu asi nařeže), původně ho připsali nějaké Bártově mediální spolupracovnici a Bárta se omluvil, z rozhovoru v LN vyplývá, že si pustil ústa na špacír a dotyčná spolupracovnice to na Facebook jen „fyzicky dala“. Na tiskové konferenci dnes zase prohlásil, že si ABL prověřovala „Prahu 11“, zda jde o seriozního klienta, kterému může poskytovat své služby, dělali prý i „testy integrity“ zaměstnanců radnice, tj. řízené provokace. Pozdrav pánbůh. Samozřejmě, pokud tomu všemu chce někdo věřit jako zcela počestné aktivitě, musí se trochu namáhat, aby se mu to povedlo. A jen tak mimochodem, verze hlavního manažera VV se dostává do nebezpečné blízkosti story o strýci Vikovi, pan Bárta je jen o něco šikovnější.

 

 

Hejtman a kandidát na předsedu ČSSD Hašek se projevil jako revizionista: souhlasil by případně se zachováním některých poplatků ve zdravotnictví (např. poplatku za recept, nikoli však za položku receptu, nebo poplatku za „první pomoc“ (?)). Okamžitě byl podroben tvrdé kritice sociálně demokratických „konzerv“ Sobotky a Ratha. S poplatky ovšem sociální demokracie už moc velkou díru do světa neudělá, prošustroval to Paroubek, teď už je pozdě, a navíc lidé si zvykli.

 

Hnutí „Děkujeme, odcházíme“ nepodpoří zdravotní sestry (prezidentka České asociace sester a exministryně Jurásková mluvila o tom, že nechtějí destabilizovat české zdravotnictví). Zato nemocniční lékaře podporuje Svaz pacientů. To je zvláštní, jsem taky pacient a akci „Náš exodus, Váš (ve svém případě to beru jako vykání) exitus“ nepodporuji ani náhodou. Z toho usuzuji, že jsem pacient neplnohodnotný a nevěrohodný, a jako takový bych možná neměl být ani léčen. Taky bych řekl, že je nás v téhle zemi o něco víc než jen jeden a stálo by za to nás spočítat. To bychom se ale museli přihlásit. Ke zprávě se vrátíme.

 

Místopředsedkyně VV Klasnová poskytla rozhovor v Právu. Mj. v něm prohlásila, že podle jejího názoru „nic nestojí v cestě“ jmenování pana Lessyho policejním prezidentem. Sama totiž od začátku „považovala za nešťastné“, že by policejní prezident měl být jmenován pouze s kontrasignací premiéra. Z čehož plyne, že nešťastné sliby se nemusí dodržovat. Pochytila to paní místopředsedkyně za svých studií na Husitské teologické fakultě?

 

Václav Havel se lehce distancoval od akce Děkujeme, odcházíme. Hromadný odchod není snahou zreformovat české zdravotnictví, navíc lékařům nevěří, že chtějí opravdu odejít. Rozumí však snaze lékařů o vyšší platy a o reformu zdravotnictví. Já snaze o vyšší platy taky rozumím (kdo by jí nerozuměl), jen si myslím, že za těchto okolností a vzhledem ke způsobu, jakým byla prezentována, je třeba ji zcela rezolutně odmítnout.

 

 

David Vondráček mluví ve svém rozhovoru s Jiřím Peňásem (týká se jeho filmů o poválečných masakrech Němců a ceny Franze Werfela, kterou obdržel) o „bývalých nuceně vysídlených rodácích“. Co je to „bývalý rodák“? Vždycky jsem si myslil, že můj rodák je někdo, kdo se narodil ve stejném městě, kraji, zemi jako já. Jak se z něho může stát rodák bývalý, si nedovedu představit. Tak, že se mu za trest přepíše rodný list a napíše se do něho místo dejme tomu Žatec Schweinfurt? Taky mi nejde do hlavy, proč by bylo nutné popis masových zločinů páchaných Čechy po válce, povinně provázet kvílením nad českými oběťmi německých masových zločinů. Ty už jsme si v posledních 65 letech povinně i dobrovolně odkvíleli, o těch prvních se dlouho nesmělo mluvit a ještě dnes se velké kvantum lidí snaží, aby se o nich nesmělo mluvit i nadále. Snad tedy stojí taky za připomenutí. Taky je třeba opustit oblíbenou teorii příčiny a následku, podle níž je nejdřív třeba popsat německé zločiny, a pak ty české, k nimž by bez těch německých nebylo došlo, takže za ně vlastně taky můžou Němci. To je omyl. Všechny masové zločiny patří na jednu hromadu a jejich pachatelé jsou úplně stejně opovrženíhodní, ať jsou Němci, Češi nebo Patagonci a ať si je páchali dříve nebo později. Když se někdo chová jako prase, nenutí mne tím, abych se choval jako prase i já – jsem přece svobodný člověk a žádná kulečníková koule. A vůbec by se nemělo považovat za obrovskou vymoženost, že se konečně smí utrousit tu a tam něco o českých zvěrstvech. Mělo se to stát už dávno, je to ostuda.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/