Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Teo Adamy

Vít Bárta: Buďte v klidu!

Faktický šéf VV Vít Bárta konečně udělal jasno v kauze sledování politiků ODS rodinnou firmou ABL. V podstatě řekl, že politiky sledoval detektiv pracující ne v ABL, ale pouze pro ABL. Všem se nám ulevilo.

Bártova tiskovka byl bizarní zážitek, ne nadarmo se ministr dopravy a mecenáš vládní strany školil na policejní akademii. První polovinu času věnoval firemním hlavičkám ABL a specifikám elektronických dokumentů, z nichž údajně plyne, že materiály Mladé fronty Dnes jsou falza; druhou pak mluvil tak sofistikovaným jazykem, že jsem pochopil jen to, že je v pěkné polízanici. Sledování politiků politikem zatím není úplně standardní, jak by řekli politici, ani u nás.

 

Bárta, jenž kvůli politické kariéře provedl starý politický trik a ABL převedl na bratra, hodil veškerou špínu se sledováním politiků ODS z Prahy 11 na detektiva Pavla Pertlíčka, jenž pro ABL několik let pracoval; ABL podle něj radnici Prahy 11 pouze protikorupčně prověřovala, osobní sledování politiků je prý Pertlíčkovo soukromé hobby. Prostě rád vozí za zadním oknem auta plyšáky s kamerami místo očí.
Zapomeňme teď na při o dataci vyšetřovacích dokumentů a podobu firemní hlavičky ABL; podle Bárty dokládá jejich nepravost datace do roku 2006, podle MFD se na nich Pertlíček prostě jen upsal, když si v lednu spletl nový rok se starým – snad důsledek příliš bujarého silvestra.

 

 

Kauza totiž potvrzuje něco mnohem brutálnějšího: personální i finanční zázemí VV v největší bezpečnostní a detektivní agentuře v zemi je jako svěřit ministerstvo financí Viktoru Koženému, a pak se divit, že máme průšvih. Na akci „Marta“, pojmenovanou po sledované exstarostce Prahy 11 Martě Šorfové, budeme zakrátko ještě vzpomínat s úsměvem.

 

Bárta totiž ABL vlastnil i šéfoval několik let, kdy dávno vedl a financoval VV, byť tehdy ještě nebyly parlamentní stranou, takže jejich blondýny nikoho nezajímaly. Na vstup do vysoké politiky se ale cíleně připravovaly; jejich mecenáš a lídr coby největší bezpečák v zemi pečlivě sbíral citlivé informace. Doufám, že mě nenatočil, jak jsem v červnu 2006 seděl v parku před domem, kde bydlím, a přes noviny sledoval mladé školačky. Přísahám, že v tom nebylo nic ošklivého.

 

 

Neméně morbidní skutečností je ministrovo vnitra v rukou VV, byť by ho i řídil někdo méně připomínající inspektora Clouseau než stále slavnější Radek John, jenž má občas tendenci hrát si na tiskovkách na předsedu VV. Jen pro představu: ministr vnitra John de facto řídí policii, v jejímž tajném odboru „zvláštních činností“ deset let pracoval – stejně jako mnozí jiní soukromí detektivové - i Pertlíček, kromě štěnic také majitel exkluzivního palebného arsenálu.

 

Jeho profesionalitu mimochodem chválil i dnešní ministr školství Josef Dobeš, donedávna taky člen vedení ABL. Možná bychom měli znovu zatemnit okna a zatlouct dveře. Jen pro jistotu.