politika

politika Zdroj: reflex.cz

Fantastické: Sledování politiků firmou ABL vyšetří ABL. A Radek John nic

Předchozí obavy, že se může odehrát privatizace ministerstva vnitra a přes něj i policie, pomocí bezpečnostní agentury ABL, se začínají naplňovat. Ukazuje to případ sledování politiků ODS z Prahy 11, kteří byli před lety v hledáčku detektivů ABL, a kterou v tu dobu vedl dnešní ministr dopravy a skutečný šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

O sledování politiků z Prahy 11 přináší již několik měsíců informace deník MF Dnes. Tento týden zveřejnil další důkazy, jak se vše mohlo odehrát. Ponechme teď stranou, proč, kdo, jak a kdy koho sledoval. Podívejme se spíše na to, jak se do všeho zapletla strana Věcí veřejné a někteří její představitelé.

 

Celou kauzu od října vyšetřuje policie. Tedy – policie vyšetřuje agenturu ABL. Doufejme, že to skutečně dělá a že to dělá bez ohledu na možné politické tlaky. Jenže zástupci ABL jsou od sestavení vlády Petra Nečase rozeseti na různých ministerstvech, zejména na těch, které vedou Věci veřejné. Samozřejmě i na ministerstvu vnitra a to na důležitých pozicích. Takže na vyšetřování ABL svým způsobem opět dohlédne ABL. Fantastické! To tu ještě nebylo.

 

 

Zatímco Radek John při každé příležitosti okamžitě hystericky někde vystoupí a kritizuje kdeco a neustále opakuje „padni komu padni“, v případě sledování politiků z Prahy 11 se omezil na suché konstatování, že soud a policie zjistí, jak to bylo. Aha… Proč John nekřičí, že sledování politiků je skandální a že on zařídí, ať se vše rychle objasní. V jiných případech hned běží do televize a povídá a povídá. Cokoli povídá.

 

Ministr vnitra John (a také Vít Bárta, který ABL tehdy vedl) je ovšem v případě kauzy sledování politiků ODS ve velmi prekérní situaci. Pokud policie vyšetří, že ABL je v celé věci jaksi nevinně, tak na něj padne podezření, že celou záležitostí manipuloval (i kdyby nemanipuloval) ve prospěch ABL. Pokud ale policie zjistí, že ABL sledovala politiky a je v tom problém, tak se vládní koalice opět otřese. Protože ABL = Věci veřejné. Věci veřejné = Radek John.