Renault Electromobil

Renault Electromobil Zdroj: wikimedia.org

Sarkozy má děsivou noční můru: Čína platí manažery Renaultu jako své špiony.

Tři vysocí manažeři automobilky, v níž 15% akcií drží francouzský stát, byli na hodinu propuštěni a prezident Sarkozy nařídil francouzské bezpečnostní službě, aby okamžitě zahájila vyšetřování, zda za průmyslovou špionáží v Renaultu stojí skutečně Čína.

Jak prozradil časopisu Le Point zdroj z Elysejského paláce, „čínská stopa“ je v hledáčku tajných služeb od samého začátku. Tedy od okamžiku, kdy před pár dny vyplulo na povrch podezření, že jsou z vývojového oddělení automobilky vynášeny plány a technologické postupy na výrobu baterií do elektromobilů.

 


V podezření jsou tři manažeři, všichni členové ostře hlídaného projektu vývoje elektromobilů. Jeden z nich je pak dokonce členem nejužšího vedení automobilky. A oněm třem prý ve stejné době, kdy se průmyslová špionáž měla odehrát, přistály na zahraničních účtech nemalé finanční částky.

 

 

Pokud by se noční můra Sarkozyho potvrdila, jednalo by se o jeden z největších úniků v rámci technologické a průmyslové špionáže. Renault na bateriích usilovně pracuje několik let a investoval do jejich výzkumu a vývoje společně s firmou Nissan 4 miliardy eur. Společně plánovali uvést letos na trh tři modely elektrického vozu a příští rok další, pokrokovější. K úniku by tak došlo přibližně rok a půl před tím, než se baterie pro elektromobil nové generace mají začít reálně vyrábět. Navíc ještě Renault nestihl tento svůj vynález patentovat. Automobilka by tak mohla čelit vážným finančním potížím, ohrozilo by to její konkurenceschopnost a tedy i samotnou existenci některých jejích závodů. Čína se totiž vyjádřila, že elektromobily jsou nyní její prioritou a hodlá jimi zaplavit minimálně trh v Asii.

 

 

Na druhou stranu Renault se zatím oficiálně ke špionské kauze vyjádřit nechce, nezpřesnil ani, zda bude tři manažery žalovat či jaké vůči nim podnikne kroky. Jeden z obviněných pak rozhořčeně dodává, že nebyl dosud vůbec seznámen s tím, co měl udělat, a ani jeho právní zástupce zatím nedostal žádné informace.