Stanislav Gross

Stanislav Gross Zdroj: Archív

Zázračné zbohatnutí Grosse a jeho známých se v Česku neřeší. Proč?

Švýcarské úřady zdokumentovaly, že při privatizaci Mostecké uhelné byly před lety vyplaceny velké provize, celkem kolem 170 milionů korun. Na případ upozornil ve čtvrtek deník MF Dnes. A přestože šly peníze na účet známého bývalého premiéra Stanislava Grosse a v celém případu figurují právě jemu blízcí lidí, české instituce a úřady mlčí.

Pozoruhodný případ zavánějící obří korupcí, má přitom kocourkovský průběh. Stanislav Gross ze zveřejněných informací „vyvodil“ ihned důsledky a přerušil členství v ČSSD. Řešení je to vskutku fantastické a ukazuje na to, že dnešní advokát Gross si z veřejnosti, své politické strany i všech ostatních dělá legraci. Zřejmě si je jistý (podobně jako v případě podivného nákupu akcií, z kterých měl nakonec zisk desítek milionů), že se nic nevyšetří. Lépe řečeno, že nikdo nic vyšetřovat ani nebude. Ostatně u nás je už o Mostecké uhelné vše dávno vyšetřeno. Švýcaři ale ve věci pátrali dál. Zvláštní…


Dokonce ani současný protikorupční guru Radek John se neozval, nebuší do stolu, nevolá na protikorupční linku, že má podezření a nekouká do protikorupčního manuálu, zda by v něm nenašel radu. Kromě dalšího expremiéra, Miloše Zemana, se politici buď drží stranou, nebo říkají, že nic bližšího o případu neví.

 

 

Vlastně se nelze ani ničemu divit. Nic nebylo vyšetřeno ani v případě nákupu stíhaček Gripen (přestože ve Velké Británii bylo dokázáno, že peníze na úplatky v tomto případě šly také), nic se neukáže ani v kauze obrněných vozidel Pandur.


A podle zákulisních informací z ministerstva vnitra, se hovoří i o tom, že by nic nemuselo být dokázáno ani v případu bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila, který musel v prosinci odstoupit kvůli tajně pořízeným nahrávkám odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, na nichž se hovořilo o možné korupci.