necas

necas Zdroj: Stanislav Krupař

Vládní koalice: Chvála nenávisti

Jako obvykle nám vládní krize ukázala spoustu ošklivého. Třeba sympaťáka Martina Knetiga, před likvidací státní správy likvidátora firem. To nejhorší je ale vzájemná nedůvěra lídrů ODS, Top 09 a Věcí veřejných.

A to nejsme ani půlrok od vzniku vlády. Lze říct, že kromě protlačení státního rozpočtu parlamentem vláda zatím dokázala jen to, že vznikla. Ano, v našich podmínkách je i tohle úspěch, jak jsme viděli posledních zhruba patnáct let, kdy jsme pořádně nevěděli, jestli nám vládne vláda, sněmovna, ČSSD s KSČM, případně nějaký bankéř či statistik.

 

Už vznik koalice ODS, Top 09 a VV nijak nepřipomínal akt společné vůle na nadcházející čtyři roky, jestli si ještě pamatujete nekonečné každodenní tiskovky obskurních seskupení K1, K2, K3, Bárta-Kočí, Bárta-Bárta… I v manželství po dvaceti letech obvykle najdete víc lásky. Často končívaly lingvistickým nedorozuměním, tehdy především kvůli cizímu jazyku, s nímž vtrhly do politiky VV.

 

 

Načež přišel nezdravý vztah Nečas-Kalousek. Premiér a šéf ODS samozřejmě musí ministra financí nenávidět, hlavně kvůli sobě: rozdal Top 09 důležitá ministerstva, jako by si už v létě hrál na hodného Ježíška, co má trochu bordel v pytli s ministerstvy. Osobní prohra nikdy není dobrý začátek, a v politice zvlášť: žádná jiná profese totiž nepřitahuje tolik lidí se špatným charakterem. Snad jen s výjimkou TV reality show.

 

 

Nyní navíc vidíme, že s VV musíte jednat podle toho, jaký je zrovna den; v pondělí začnou týden se školným, v úterý se jejich šéf Vít Bárta podívá na grafy veřejného mínění, ve středu angažuje ambiciózního politologa, ve čtvrtek se poradí s Kristýnou Kočí a v pátek padne kvůli školnému vláda. O daních ani nemluvě.

 

A to má vláda všechny nejdůležitější reformy teprve před sebou: zdravotní, důchodovou, sociální, zákoník práce. K nim potřebujete nejen politickou shodu, ale i určitou míru osobního porozumění; vzpomeňte třeba, co před volbami v roce 2006 dokázal Jiří Paroubek s KSČM…

 

 

Proto i vláda vyžaduje určitou osobní empatii. Když si například Miroslav Kalousek začne během tiskovky hrát na premiéra, odpustíte mu. Nebo když se Radek John začne chovat jako předseda VV, necháte ho vymluvit. Všichni si občas potřebujeme splnit nějaký tajný sen.

 

Všechny vyjmenované reformy budou navíc extrémně nepopulární, od vlády budou tudíž vyžadovat extrémní jednotu a odhodlání. I když koalice ODS, Top 09 a VV přežije svou první smrt, půjde do mnohem těžšího boje jako voják střelený do nohy.