Pavel Drobil

Pavel Drobil Zdroj: ODS

ČSSD je licoměrná: Brojí proti korupci, ke které sama přispěla

Sociální demokraté rádi a rychle zapomínají. Chtějí, aby se kvůli aféře kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila hlasovalo o nedůvěře vládě Petra Nečase. Jistě, od opozice se podobné kroky vlastně očekávají, ale licoměrnost ČSSD je v tomto případě zřejmá.

Socialisté totiž dodnes přesně nevysvětlili, kde vzali peníze na svoji bombastickou kampaň před jarními volbami do Poslanecké sněmovny. O jejich způsobu získávání peněz koluje řada zajímavých informací. Nemohl by je například Jaroslav Tvrdík vysvětlit? Lidé z různých firem a institucí hovoří totiž v této souvislosti zejména o něm.

 

A mohl by vysvětlit zákulisí fungování v pražských firmách Petr Hulinský, jeden z předních členů ČSSD v hlavním městě? Veřejnost by ráda věděla, za jaké protislužby dostává každý rok milióny.

 

 

A co hejtman Palas, který staví dům za mnoho miliónů? Jak si na ně vydělal? Šikovně si vydělal na svůj byt z poslaneckých náhrad i úřadující předseda Bohuslav Sobotka. Nemluvě o Stanislavu Grossovi, který se pomocí politiky dostal k obrovskému majetku.

 

Pokud chtějí sociální demokraté položit vládu kvůli současné korupční kauze, budiž, je to jejich právo. Ale bylo by dobré, aby u toho také vysvětlili své rejdy kolem státních podniků, vysávání firem pro stranické účely, a zejména to, že právě ČSSD léta pomáhá na mnoha místech nastavovat prokorupční a klientelistické prostředí. Chová se dnes proto více než licoměrně.

 

 

Jak se hlasuje o nedůvěře vládě:
Když chce někdo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně, tak žádost o schůzi, kde by se tak mělo stát, musí podepsat nejméně 50 poslanců. ČSSD, jež o tom uvažuje, jich má v současnosti 56, takže by se jí to mohlo podařit. Předsedkyně sněmovny, kterou je teď Miroslava Němcová, pak musí svolat podobnou schůzi „neprodleně“. Co to znamená „neprodleně“? Zřejmě by se tak stalo ještě v tentýž den či následující. K vyslovení nedůvěry je nutný 101 hlas. Vládní koalice ODS-TOP 09-Věci veřejné má 118 poslankyň a poslanců.