Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomáš Tesař

Směšný souboj Havel - Klaus pokračuje. Teď o premiéra Nečase

Takže prezident Václav I. Havel má podobný názor jako prezident Václav II. Klaus na ponechání Slovanské epopeje v Moravském Krumlově. Ještěže tak! Už jsem měl obavu, že by se mohly dvě zatím jediné hlavy samostatné České republiky shodnout i na něčem jiném (což by bylo záhodno). Neshodují se, alespoň to vyplývá z jejich sobotních rozhovorů pro MF Dnes (Havel) a Lidové noviny (Klaus).

 

Obě interview, kterými jsem si hodlal zpestřit chladné víkendové ráno, jsou označeny za „exkluzivní“, „velké“, „jediné“ či „první“ (myšleno od květnových voleb či za poslední půlrok, což je dojemná shoda a možná to není ani náhoda, že vycházejí v jeden den). Obě ale nijak nové myšlenky Klause a Havla nepřinášejí. Spíše jenom opět ukazují, jak si prezidenti pěstují svůj směšný boj jeden proti druhému.

 

 

Takže Václav Klaus říká, že Petr Nečas je „… v dané chvíli optimálním premiérem… V daných kontextech za něj nevidím náhradu.“ Václav Havel naopak naznačuje, že v těchto dnech poprvé zapochyboval „… o panu Nečasovi. Jeho postoj k aféře pana Drobila se mi totiž jeví jako dost dvojsmyslný. Obhajoba tohoto ministra mě opravdu zklamala“.

 

Kromě toho ale běží už jen starý film. Klaus nemiluje zelené, zatímco Havel ano. Klaus podporuje a chápe „vymazlenou“ pražskou koalici ODS a ČSSD, Havel ji nechce. Současný prezident opakuje výhrady vůči Evropské unii, euru, velkému ekotendru. Bývalý prezident opakovaně sní o další změně na politické mapě Česka (přitom skoro každý, koho podpořil, tak za nějakou dobu v politice neuspěl. Teď například opět navrhl Šimona Pánka z nadace Člověk v tísni na možného budoucího prezidenta, čímž v podstatě zařídil, že se tak nestane). To jsou všechno věci, které už víme.

 

 

Takže na závěr jen některé zajímavosti. Oba prezidenti se rádi fotí s knihovnou v pozadí. Václav Havel „měl vždy těžkou hlavu z vánočních dárků“ a Václav Klaus národu oznámil a ubezpečil ho, že se „bohužel nepolepší“. Alespoň něco…