Nečas

Nečas Zdroj: Tomáš Tesař

Skandál ministra Drobila ukazuje, jak to chodí na většině ministerstev

Martin Knetig, poradce odstoupivšího ministra životního prostředí Pavla Drobila, tlačil na už odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, ať pomůže s „financováním“ některých záměrů ministra. Skandál, který dnes velmi barvitě popisuje MF Dnes, přitom jen ukazuje, jak to funguje na většině ministerstev.

 

Samozřejmě že zjištění o aféře na Drobilově ministerstvu, která zatím vygradovala Drobilovou rezignací, je závažné a zajímavé, daleko důležitější ale je, že téměř identický prokorupční systém funguje i jinde. Je léta známo, že politici a jejich lidé přes nejrůznější zakázky, přes agentury nebo s pomocí finančně nadsazených akcí vysávají peníze do stranických pokladen (když už ne rovnou pro sebe). Ministerstvo životního prostředí je jen dalším důkazem, jak to probíhá.

 

 

Problém souvisí s financováním politických stran, které se v podstatě proměnily v marketingové společnosti, jež potřebují na své kampaně stále víc a víc peněz. Příspěvky členů a „dávky“ od státu jim na to nemohou stačit, tak berou, kde mohou. Od vypalování některých firem, státních úřadů až po „spolupráci“ na místní úrovni.

 

Celá aféra je také velkou ranou i pro premiéra Petra Nečase. Ten už několik měsíců tvrdí, že právě Pavel Drobil je jediným ministrem životního prostředí, který se snažil rozbít na tomto úřadě a v institucích s ním spojených klientelismus a korupci. Podle všeho se stal pravý opak.

 

 

A vůbec největším problémem je, že ani po této aféře se praxe nezmění. Politické strany budou dál vysávat nejrůznější ministerstva, úřady či podniky, v nichž má účast stát. Je zjevné, že odstoupivší ministr musel o jednání svého poradce vědět. Pokud ani netušil a přivedl si podobného „vykuka“, tak i to je důvod, aby dál resortu životního prostředí nešéfoval.