Radek John

Radek John Zdroj: Tomáš Tesař

Věci veřejné jako Lucie Bílá: „Lidičky, miluji vás!“

Od víkendové ideové konference strany Věci veřejné se očekávalo, že nám konečně prozradí, jakou, že to máme ve vládě politickou formaci, co vlastně chce a jestli je vůbec myšlenkově pochopitelná. Ve vystoupeních na konferenci, která byla veřejnosti přístupná, však zněly většinou nic neříkající fráze. Dokonce i někteří účastníci konference si stěžují, že „někdy se ty řeči nedají vydržet“. Jeden výsledek pozorovatelný ale je – Věci veřejné pokračují ve své populistické kampani a milují český lid.

Véčkaři na konferenci probírají hlavně to, co už dávno víme. Je to taková ideová konference české odnože WikiLeaks. Například, co strana řeší:

 

VV budou bojovat proti korupci. Vážně? On snad někdo říká, že nechce bojovat proti korupci?

 

VV budou vytvářet v krajích své struktury, protože strana „zamrzla na komunální úrovni“. Skutečně? To je poznání hodno Nobelovy ceny.

 

 

VV se zaměří na ekologické otázky. Hmmm… Neexistuje strana, která by to nedělala.

 

VV se postaví na stranu všech potřebných. Hurá! A kdo jsou nepotřební? Asi většina voličů, ti totiž Věci veřejné nevolí.

 

Skutečný šéf Vít Bárta odstoupil z funkce volebního manažera. Bude už jen stavět dálnice s čínskými soudruhy?

 

Oficiální šéf Radek John neodstoupil z ničeho a všechno dokáže. Jen aby si toho někdo všiml, když mu tak rychle klesá popularita.

 

 

Poradce Johna, politolog Jan Kubáček, který je členem strany na Praze 5, o ní ve svém vystoupení hovořil, jako by byl na konferenci hostem. To bylo přesné: mnozí véčkaři jsou jen hosté, než stranu opustí. Mezitím něco odhlasují na internetu.

 

VV konference naznačila, že právě Věci veřejné jsou strana, která nejvíce ze všech stojí na straně občanů i neobčanů, voličů i nevoličů, nemohoucích i mohoucích, nezaměstnaných i zaměstnaných, žen, mužů, dětí, starců, stařenek. Lidičky, to je nádhera! Škoda, že Lucie Bílá, další milovník úplně všech, podporovala vždy ODS, mohla by véčkarům složit hymnu.


Je jen škoda, že víkendová konference Věcí veřejných neposlala do háje podle její formulky „padni komu padni“, některé své členy. Sobotní deník Právo totiž zveřejnil informaci, že poslanec véček Josef Novotný si pronajímá poslaneckou kancelář od firmy svého syna. A že jejich dva další poslanci Michal Babák a Jana Suchá, mají také poslaneckou kancelář na stejné adrese (jaká to náhoda!), kde působí jejich firmy. Jenže to Radek John neřeší…