Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Jiří Černohorský

Jiří Paroubek: Ještě budete litovat!

Jiří Paroubek přežil politickou smrt a znovu k nám začíná být štědrý. Píše politologická díla, rozdává rozhovory a chystá návrat do politiky! Z ničeho se bohužel nepoučil.

Velkého Bubáka jsem tento týden sledoval v Hyde Parku na ČT 24 a musím ocenit, že ani v ilegalitě nepozbyl nic ze své pověstné politické příšernosti; stejná arogantní dikce, pýcha na vlastní neúspěch, házení viny na ostatní, řeči o spiknutí. Byla to fantastická estráda. Skoro jako severokorejská TV propaganda, jen bez pochodující armády a raket v pozadí.

 

Tolik za styl. Nejhorší na Paroubkovi ale je, že dodnes nepochopil, že lidé prostě odmítli i jeho politický obsah, tedy plundrování státní kasy na úkor všech, kteří ho nevolí. Jako by neviděl, co se už několik měsíců děje především v Evropě, kde padají společná eura do černé díry a stále jich není dost, a kráčel krásným pohádkovým světem, v němž peníze jen utrácíte. Dětské botičky od Diora tady, posezení v baru hotelu Kempinski tamhle….

 

 

Snad je to izolací na chatě ve Vraném, kde s manželkou Petrou nonstop pracují na velké literatuře, od holčičích vzpomínek na Jaroslava Tvrdíka až po univerzitní politologická skripta, která nikdo nechce; Paroubek totiž stále věří, že jeho jedinou chybou byl tzv. spin, tedy mediální překrucování pravdy pro vlastní politické účely.

 

Sympaťáci z PR agentur, kteří umí tak krásně pracovat s jazykem, tomu občas říkají komunikace: v TV si trochu upravíte graf růstu dluhů, na předvolebním mítinku ČSSD mlátí vaše odpůrce ODS, Petr Dimun sedí u notebooku a čaruje se slovy….

 

Paroubek přičítá hlavní vinu za svou volební „nevýhru“, abych použil fantastický termín Václava Klause, tzv. „řecké lži“ - tedy strašením Řeckem. Podle vlastní interpretace neměl s ohledem na dluhovou krizi nic měnit na své rozhazovačné politice; měl prostě lidem jen obratněji vysvětlit, že náš stále rostoucí dluh i deficit nejsou problém, protože nejsou řecké. My se klidně můžeme zadlužovat dál, protože za vlády Paroubka se dluhy neplatí.

 

 

Paroubek je jako vždy velkorysý. S návratem do čela ČSSD nepospíchá, prostě jen počká, až ho strana zase bude potřebovat. Magický moment pravděpodobně nastane krátce po volbě předsedy ČSSD plánované na příští jaro. Tehdy si strana sama uvědomí, že jemu nikdo nesahá ani po polobotky z jeho slavné osobní finanční rozvahy během tiskovky, kde trochu ujel s příjmy, a povolá jej zpět. A on si přivede nový tým. Už se nemůžu dočkat.