Moravu znovu přikryl sníh.

Moravu znovu přikryl sníh. Zdroj: ČTK

Viník sněhové kalamity odhalen. Je jím zloduch Kubera

Chodníky před domy jsou plné sněhu, že se pomalu projít nedá, a už byl odhalen viník – Kubera. Ano, přece senátor Kubera, který prosadil zákon, že se o odklízení sněhu mají starat majitelé pozemku, a ne ten, kdo vedle náhodou bydlí. Je jasné, že za kalamitu může Nečas, Paroubek, CIA, statkářka Havránková a novinářské hyeny – kdyby o tom nepsaly, nic by se nedělo – ale hlavně Kubera.

Sněží a sněží, v českých městech to vypadá jako na Sibiři a pachatel Kubera stále ještě nebyl poslán se shrabovákem sněhu někam na Solovecké ostrovy. Je fakt, že kdyby svou energii, jež je věnována spílání Kuberovi, věnovali někteří občané odklízení sněhu, bylo by to na ulicích dávno jako na promenádě.

 

Psal jsem o tom před rokem v lednu. Taky sněžilo a lid dělal z Kubery zkázonosného dědu Mráze. Nemusím na tehdejším textu nic měnit. „Robota byla u nás zrušena už v roce 1848. To je škoda, protože kdyby zůstala, mohl se lidem veřejně prospěšný úklid prostě přikázat a nějaký dráb by na to už dohlédl. V roce 1943, za protektorátu, na to vláda stejně dohlédla a odklízení přikázala. Byla to národní tradice. Zajišťovat průchodnost chodníků údajně museli majitelé nemovitostí v Praze už od roku 1838. Pak přišel v atomovém věku senátor Kubera s tím, že odpovědnost má mít majitel.“

 

 

Je to jednoduché, majitel má svá práva, a když chce, tak je uplatňuje. Většinou chce vždycky. Nemůžete si jen tak dát někde na chodník pár židlí a prodávat tam kafe. Není to vaše místo. Ale uklízet, to ano, na to je občan dobrý. Co na tom, že domy u chodníku patří někdy nemohoucím důchodcům. Ti mají také kmitat s lopatami. Nebo rodičům, kteří musí po ránu ještě za tmy dopravit děti do školy dřív, než půjdou do práce. Ti si mají přivstat a vyrazit s lopatou? Jistě, mohla by to udělat manželka, co je doma na mateřské. Kojence mezitím odloží někam do iglú vedle chodníku, asi tam, kde se hromadí zmrzlé psí bobky. Co na tom, že za takovéhle kalamity za dne do hodiny znova napadá další vrstva.

 

 

Kdyby na to došlo, ono by autority napadlo mnoho dalších vynálezů. Občan bude sekat trávu na „přilehlých“ pozemcích. Prořezávat větve v „přilehlém“ parku. Zamalovávat „přilehlé“ fasády po řádění sprejerů. Jak bude někde něco přilehlého, šup tam s občanem, ať to vyřeší. K němu ještě poslat i Kuberu ozdobeného takovou tou papírovou čepicí s čerty, co dali na hlavu v Kostnici Husovi. Zasypat občany sněhem se mu chtělo, holoubkovi!

 

Teď v Egyptě odhalili, že ten žralok, co tam kousá turisty, byl určitě navedený Mossadem, aby tam kazil turistiku. A tady zas sněžný muž Kubera. V příští bondovce by mohl hrát padoucha, mohl by se jmenovat třeba Snowfinger.

 

 

Tuhle jsem tady na ohradě viděl papírek, kde se kdosi bez práce nabízí, že za úplatu odklidí sníh. Ano, tak nějak bych si představoval symbiózu kapitalismu a občanské společnosti. Zatím mám ovšem pocit, že této občanské angažovanosti naše radnice moc nevyužila.