su tij

su tij Zdroj: archiv

Nejslavnější disidentka světa Su Ťij: Tak ráda bych jela do Prahy

Nejznámější disidentka současnosti, Barmánka Aun Schan Su Ťij, byla nedávno propuštěna po dlouhých letech z domácího vězení. A v minulých dnech vyjádřila přání, že by chtěla přijet do Prahy. Řekla to v rozhovoru pro Českou televizi a časopis Respekt. Informovala o tom v pátek společnost Člověk v tísni.

 

„Tak ráda bych jela do Prahy a setkala se s českými lidmi, kteří při nás vždycky stáli a které považuji za dobré přátele. Čechy a Barmánce, kteří léta usilují o demokracii, pojí velmi silné pouto,“ řekla Su Ťij při setkání s českými novináři. Cesty do zahraničí však disidentka zatím žádné neplánuje, neboť není jisté, že by ji barmské úřady vpustily zpět do země. Spíše se dá předpokládat, že nikoli. U schůzky byl přítomen i její syn Kim Aris, který po deseti letech získal barmské vízum, aby mohl navštívit svou matku.

 

 

Su Ťij při schůzce také převzala dopis od exprezidenta Václava Havla, který ji počátkem 90. let navrhl na Nobelovu cenu míru, kterou v roce 1991 skutečně tato barmská politička získala.

 

Dopis Václava Havla vůdkyni barmské opozice Su Ťij:

 

Milá paní Su,

spolu s dalšími přáteli se raduji z toho, že jste opět na svobodě a obdivuji vytrvalost, s níž jste své dlouholeté domácí vězení snášela. Znovu se nám všem potvrzuje, že soustavně upozorňovat na porušování lidských práv ve světě má smysl a navzdory i velmi tvrdým diktátorským režimům to může dříve či později přinést dobré výsledky. Jsem tím vším povzbuzen, ale nezapomínám současně na ostatní svobodomyslné Barmánce, kteří jsou i nadále pronásledováni a vězněni. Věřím, že příklad Vašeho nenásilného odporu je nadějí i na jejich osvobození a na lepší poměry ve Vaší zemi.

Váš

Václav Havel

V Praze 13. listopadu 2010