Radek John

Radek John Zdroj: Stanislav Krupař

Do každého kraje jednoho Radka Johna! Věci veřejné chtějí být vidět

Zastánci pražské politiky si nadávají do prasat, WikiLeaks zveřejnily sadu tajných dokumentů a věc s pobodanými dětmi v Ostravě se konečně vyjasnila.

 

Jihomoravský hejtman a budoucí kandidát na předsedu ČSSD Hašek neuspěl ve své domovské, brněnské organizaci – nominaci na předsedu strany tu získal jeho sok Sobotka. Hašek sice ve „svém“ kraji přesto proti Sobotkovi na nominace vede v poměru 4:3, rozhodující však bude, koho podpoří krajská konference. V této situaci se Hašek nechal slyšet, že když vyhraje, rád by viděl Sobotku ve vedení strany. To je hezká, ale poněkud předčasná vstřícnost - napřed je třeba vyhrát a pak rozdávat prebendy, skutečné, ne virtuální. Jinak to vypadá jako projev nejistoty a slabosti.

 

 

Zastánci nové, slušnější politiky v Praze prosazují své požadavky jazykem popelářů. Poté, co Radek Gypsy Banga označil představitele státu za prasata a vyslovil názor, že politici by měli dostat přes hubu (obrazně - ovšem jak se dává přes hubu obrazně a čím se to liší od toho skutečně?), významný odpůrce politické nekorektnosti Jan Kraus mluví v souvislosti s pražskou koalicí o prasárně a zmiňuje jen tak mimochodem „házečku“, což má být defenestrace. Ach jo. Ani ta Pravda a Láska už není to, co bývala, a co jí chybí na politické síle, nahrazuje silou verbální. Naproti tomu jeden z architektů koalice, předseda pražské ODS Šťastný, nazval Krause „tukanem obrovským“. To je pozoruhodné: je to urážka, nebo ne?

 

„Internetová platforma“ Wikileaks zveřejnila sadu tajných dokumentů americké diplomacie. Je to nepochybně vlastenecký čin, otázka je, pro koho: pro USA rozhodně ne. V Moskvě, Pekingu a Teheránu mohou být spokojeni. Dotyčný americký úředník, který tak učinil (a už je za mřížemi), to udělal z lásky ke svobodě slova, která je nerozeznatelná od cynismu. Je zajímavé, je-li dnes, ve světě politické korektnosti, ještě možné někoho za něco podobného zavřít. Jsem optimista, myslím si, že v USA pořád ještě ano. Tématu se týká naše dnešní glosa. P. S. dnešní zpravodajství ČT v té záležitosti (ve večerních Událostech) bylo hnusné a pobuřující).

 

Dalším ostrůvkem normality a důvodem k optimismu je Švýcarsko, kde v referendu odmítli vyšší zdanění pro bohaté (poměr hlasů byl 58% proti 42%). To je zajímavé, myslel jsem si, že referenda o daních nejsou přípustná). Triumf antipopulismu, v dnešní době tak řídký.

 

Věci veřejné se hodlají více zviditelnit. V každém kraji musí mít člověka jako je Radek John. Ježíšmarjá! (Ale nemají ho už náhodou?) Teď přišel John s tím, že Nečas má za poradce Ivana Langera. Proč my nesměl? To je Nečasova věc. A Langer není prašivý. To, co o něm zveřejnila kdysi MfD, bylo úplně neprůkazné. Možná, že užitečnější by bylo, kdyby se pan John zviditelnil pozitivně, sám nějakou vlastní úspěšnou iniciativou, a nezviditelňoval se po luxovsku, negativně a na účet koaličního partnera. Tím si VV preference nezachrání.

 

 

Věc s pobodanými dětmi v Ostravě se vyjasnila, policie zjevně obviní šestnáctiletého frustrovaného klacka, který si chtěl před sebou a před světem demonstrovat svou moc a sílu. Žádný Rom, předpokládal bych, že ti, co na internetových chatech předem věděli, kdo to udělal, se teď aspoň trochu stydí - kdybych ovšem nevěděl, že to nejspíš není pravda. Je příznačné, že podle toho, co stálo v tisku, si ten kluk chtěl demonstrovat svou sílu a mužnost na někom, kdo je slabší než on. Srab. Kdybychom zapátrali ve své poměrně nedávné historii, našli bychom nespočet trochu podobných případů, tenhle je nafouklý, jakási karikatura, a je to na něm proto dobře vidět. Nemůže se schovat za žádnou „spravedlivou odplatu“.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/