Euro

Euro Zdroj: Marek Douša

Irsko pomohlo Řecku. Řecko pomůže Irsku. A jede se dál…

Stejně jako Řecko dlouho trvalo na tom, že žádnou pomoc nepotřebuje a problém zvládne samo, tak i Irsko ještě několik hodin před dohodou o pomoci prohlašovalo, že určitě nebude potřeba.

A najednou bum, prásk – pomoc nemá být větší než 100 miliard euro, čili bude asi 99. Příčiny hrozby státního bankrotu v Irsku nejsou stejné jako ty v Řecku, i proto Slovensko na rozdíl od řeckého případu Irům bez odporu pomoc slíbilo.

 

 

Ale něco je přeci jen úsměvné. Řekům byl přislíben balík za 110 miliard euro. Na něm se má Irsko podílet zhruba 1,3 miliardy euro. Pokud bude půjčka Irsku dejme tomu 90 miliard, což je velmi pravděpodobné, pak přepočteno z poměrů, v jakých se jednotlivé země eurozóny zavázaly přispět na Evropský finanční stabilizační mechanismus, z něhož se bude čerpat pomoc Irsku, Řecko zřejmě Irům přispěje 2,5 miliardy euro.

 

Znovu se začalo mluvit o problémech Portugalska. Je docela možné, že i ono bude v nejbližší době potřebovat peníze (a proč to nevyužít, když už jsou). Kdyby například Portugalci potřebovali 100 miliard euro, pak od Řecka s Irskem dohromady dostanou přes 4 miliardy euro.

 

Chytré, že? A takhle to u nás v Evropě chodí.