Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Stanislav Krupař

Vít Bárta: Věci veřejné musí být zelené a rudé

Šéf VV Vít Bárta se v rozhovoru pro Aktuálně.cz zamyslel nad volebním debaklem své strany a rozhodl se pro další politický trik: do příštích voleb nechá VV zezelenat a zrudnout. Plus se zřejmě zbaví Radka Johna.

Jedno nelze Bártovi upřít: moderní neideologickou flexibilitu. Když se před časem rozhodl splnit si svůj další sen a stát se českým Napoleonem, naslouchal bedlivě ulici. Uslyšel dvě věci; lidem leze krkem korupce a taky politici. Vykašlal se proto na politický program a vše vsadil na boj s korupcí a nepolitika coby lídra - milého násosku Radka Johna. V jarních sněmovních volbách se jedenáct procent voličů zbláznilo a dali mu hlas, fantastický úspěch.

 

Když Bárta půl roku po volbách zjistil, že je těžké bojovat proti vládní korupci, když jste sami vládou, a taky jak zoufalé ministerské fiasko převádí nešťastník John, jenž trumfuje i komisaře Clouseaua, rozhodl se VV přebalit do nových barev: budou zelenější a rudější – rozuměj sociálnější. To druhé mu poradila Kristýna Kočí, mladá blonďatá poslankyně, jíž panenky kdysi řekly, že jednou bude prezidentkou. Doufám, že se té nádherné doby nedožiju.

 

A co víc: na jaře VV uspořádají sjezd, na němž proběhne další slavná internetová volba předsedy strany. Něco mi říká, že John těsně prohraje. Tedy nebude-li tou dobou dávno sedět zamčený ve svém moravském vinném sklípku, zatímco před vchodem bude hlídkovat pár sympaťáků z ABL.

 

 

Už se nemůžu nových VV dočkat! Jako by nestačilo, když strana měla jediné téma – korupci; už tehdy se Johnovi běžně stávalo, že se sám přistihl, jak slibuje nesmysly. Sotva se pak Bárta stal ministrem dopravy, přišel o řidičák. Představte si, až si stejní lidé začnou hrát ještě na ekologii a sociálno. Do aut budeme tankovat mléko a důchody se budou vyplácet až po smrti.

 

Nejlepší na tom ale je, že Bárta barví stranu přesně proti vlastnímu politickému přesvědčení. Před časem jsem mluvil s člověkem, jenž stál u personálního i politického zrodu strany. Řekl mi, že větší a asociálnější ultrapravičáky, než je základní buňka VV včetně Bárty, nikdy nepoznal. Nedejte jim pak hlas.